Putin tilbyder dialog – og truer Finland

Putin Foto- Kremlin.ru

Af Uffe Gardel

UffePræsident Putin vil forsøge at indlede en dialog med NATO, trods alliancens udvidelse og deployering af missilforsvar.

Det sagde den russiske præsident fredag under et besøg i Finland, ifølge Komsomolskaja Pravda.

Putin accepterede samtidig et forslag fra den finske præsident, Sauli Ninistö, om at forbyde flyvning over Østersøen med slukket transponder – en praksis som kan være farlig, fordi flyet ikke umiddelbart kan identificeres. Putin mindede om at NATO gør det samme, og at der er dobbelt så mange NATO-flyvninger med slukket transponder som russiske flyvninger.

“Vi er godt klar over at der i de baltiske lande er en vis frygt for Rusland. På samme måde føler man i Rusland en trussel fra NATO. Man må prøve at tage små skridt til at øge tilliden,” sagde Putin.

Udtalelserne er de første konkrete tilbud om afspænding fra russisk side. Forinden har der været andre tegn på at Rusland gerne vil nedtrappe konflikten med Vesten. Først og fremmest har den russiske flåde holdt meget lav profil under sidste måneds store NATO-øvelse i Østersøen, BALTOPS.

En finsk journalist foreholdt derefter Putin, at Rusland  presser Finland i armene på NATO med sin opførsel.Det finske nyhedsbureau FNB undrer sig også; Rusland har for eksempel en flybase liggende kun 60 kilometer fra grænsen til det nordlige Finland.

Det fik Putin til at komme med en bemærkelsesværdig oplysning – og endnu en trussel mod Finland.

“Vi har trukket alle vores væbnede styrker 1.500 kilometer væk fra grænsen til Finland. Trods spændingerne i Østersø-området har vi ikke gjort noget som kunne bekymre finnerne,” sagde Putin.

Oplysningen er interessant, fordi Moskva ligger 900 kilometer fra den finske grænse – og Sankt Petersborg under 200 kilometer.

Og så kom truslen:

“Vi gør dette på grund af Finlands neutrale status. Hvis Finland går med i NATO, så bliver den finske hær en del af NATO’s hær, som så befinder sig tæt på grænsen til Rusland. Hvad tror I så, vi vil gøre? Vi har trukket hæren 1.500 kilometer væk – tror I den bliver dér?”, sagde Putin.

Share This