Putin i ny venlig kurs

Vladimir Putin Foto- Mil.ru

Vladimir Putin Foto- Mil.ru

Af Uffe Gardel

UffeRetorikken fra Rusland er under betydelig neddæmpning lige nu. I en ny tale har præsident Putin anslået næsten forsonlige toner; USA er den eneste tilbageværende stormagt, sagde han, og Rusland er parat til at samarbejde med den.

“Amerika er en stormagt. I dag er den nok den eneste supermagt. Vi accepterer dette, og vi ønsker og er parate til at samarbejde med USA,” sagde Putin i en tale, han holdt på den årlige konference Internationalt Økonomisk Forum i Sankt Petersborg.

Putin sagde også at både Rusland og resten af verden “har brug for et sådant stærkt land”, men han tilføjede at Rusland ikke har brug for “at man konstant blander sig i vores anliggender, fortæller hvordan vi skal leve og forhindrer Europa i at opbygge forbindelser med os.”

Putin er altså ved at lægge sig ned rent verbalt – men siger reelt også, at hverken demokrati, menneskerettigheder eller Krim er til diskussion; det er indre anliggender.

Der er i øvrigt endnu et tegn på begyndende afspænding: Den store BALTOPS-militærøvelse i Østersøen er blevet gennemført helt uden begivenheder. Stik imod hvad nogle forventede, at russiske flådefartøjer og fly holdt meget lav profil under øvelsen, som slutter i dag. Øvelsen er en af de største i Nordeuropa og har haft deltagelse af en række NATO-lande, deriblandt Danmark, samt Sverige og Finland.

Her er et specialmedies omtale af øvelsen og russernes afdæmpede reaktion. Og her er den danske forhenværende brigadegeneral Michael Clemmensens advarsel om at øvelsen kunne udløse en militær konfrontation – hvilket altså slet ikke skete.

Putins tale er kort omtalt i vestlige medier. Russiskkyndige kan læse en lidt længere omtale her.

Share This