Polen afholder et afgørende præsidentvalg

Foto: Wikimedia

Polen: Klokken syv imorges begyndte den første runde af præsidentvalget i Polen. Der har allerede fra tidlig morgen dannet sig lange køer foran valgstederne, rapporterer polske medier. Afstemning ledsages af hygiejne foranstaltninger, der betyder en langsommere valgproces, da der kun kan være et begrænset antal mennesker i valglokalerne. Vælgerne skal bære masker eller ansigtsskjold.

Afstemningen afholdes indtil kl. 21 Nogle steder kan valget dog forlænges på grund af komplikationer eller ekstraordinær interesse. Det kan forlænge valgmoratoriet og udsætte offentliggørelsen af exit-polls, som ifølge planerne bliver offentliggjort af TVP, TVN og Polsat kl. 21.

Der er 30.000.000 stemmeberettigede vælgere. I udlandet har 400.000 personer, registreret sig som vælgere.

Det forventes, at ingen af de opstillede kandidater vil opnå de nødvendige 50 procent og dermed valg i første runde. Præsidentvalget bliver derfor formentlig afgjort i anden runde om 14 dage, som forventes at blive udkæmpet mellem den siddende præsident Andrzej Duda og Borgerplatformens kandidat Rafal Trzaskowski. Der er opstillet seks kandidater.

Valgets resultat bliver afgørende for den politiske situation i Polen og det regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) muligheder for at reformere det polske samfund. PiS har efter sidste års valg fortsat flertal i det polske parlament Sejm, men mistede flertallet i det polske senat. Oppositionen i Senetat har derfor mulighed for at sende love tilbage til parlamentet og dermed, set med PiS øjne, forsinker den legislative proces.

Alle love skal desuden underskrives af Polens præsident. Det har ikke været noget problem med Andrzej Duda på posten. En præsident fra oppositionens lejr og hans eventuelle veto vil betyde yderligere problemer for PiS . At omgå præsidentens veto kræver nemlig et 3/5 flertal i parlamentet, som PiS ikke disponerer over. Rafal Trzaskowski på posten som præsident i Polen, vil derfor det facto betyde en afslutning af regeringens reformprogram. ota

Share This