Fra forbudt festival til Tjekkiets hyggeligste festival

Det slovenske band Laibach ved Trutnoff festival Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: I sidste uge blev der i den tjekkiske by Trutnov afholdt festival Trutnoff, som ofte bliver betegnet som Øst-Tjekkiets Woodstock. Ikke uden grund, festivalen er ikke blot en musikfestival med en spændende og omfangsrigt repertoire, den foregår også i hyggelige omgivelser. Programmet var i år spækket med bands af høj kvalitet og formentlig af alle stilarter. Topnavnet var det slovenske band Laibach, derudover bands som Therapy fra Irland, finske Waltari og australske Rumjacs. Af de hjemlige bands naturligvis et af Tjekkiets mest populære rockband, Prazsky Vyber.

Festival Trutnoff har en spændende historie bag sig, og dets navn er uadskilleligt forbundet med Tjekkiets første præsident Vaclav Havel. Festivallens første udgave foregik i 1984, dengang var Tjekkoslovakiet under det tidligere kommunistiske styre, og festivalen foregik som en række af illegale koncerter og udstillinger i forskellige lader og landsbykroer. Aktiviteterne var uønskede for det kommunistiske styre og deltagerne blev i flere omgange anholdt og afhørt af politiet. Ofte samledes de derefter i Hrádeček i nærheden af Trutnov, hvor Václav Havel havde et sommerhus og inviterede alle deltagere. Det siges, at det var bedre end hele den tiltænkte koncert og arrangørerne blev senere takket af festdeltagerne for “hvor godt de arrangerede det med StB (det hemmelige politi)”. Disse type problemer findes siden de politiske omvæltninger i 1989 i det daværende Tjekkoslovakiet heldigvis ikke længere.

Der bliver hvert år afholdt et hav af musikfestivaller over hele Tjekkiet. Festivalen i Trutnov er dog en af de bedste, formentlig også på grund af den historie, den har bag sig. Festivallens arrangører glæder sig over den netop afholdte festival, men er allerede i fuld gang med at tænke over og planlægge Trutnoff 2024, hvor der med sikkerhed også bliver en lang række spændende navne på programmet. ota

Share This