Tjekkiets legendariske rockband sagde farvel med en kæmpekoncert i Prag

prazsky-vyber

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Tjekkiets mest succesfulde rockband nogensinde, Prazsky Vyber, tog onsdag afsked med sine fans med en kæmpekoncert i O2 Arena i Prag.

Koncerten, hvor Tjekkiets Symfoniorkester under ledelse af den amerikanske dirigent Steven Mercurio og en lang række tjekkiske musikere deltog sammen med Prazsky Vyber, var den absolut største i bandets 40 årige historie.

“Et storslået show, scene i verdensklasse, god lyd, fantastisk musikproduktion og ikke mindst en storm af hits, skriver den tjekkiske avis iDnes.

“For et år siden lovede Prazsky Vyber at arrangere den største koncert i sin karriere. Det de lovede har de gjort. Et bombastisk show på verdensniveau, skriver Musicserver.cz

Bandet har forud for koncerten, som har været under forberedelse siden sidste år, meddelt, at koncerten “formentlig” bliver en afslutning på bandets karriere.

Prazsky Vyber, som har sit navn fra en billig vin produceret i det socialistiske Tjekkoslovakiet, er en legende i Tjekkiet og uden tvivl det tjekkiske absolut bedste rockband nogensinde.

Bandet blev grundlagt i 1976 af keybordspiller Michael Kocab, som iøvrigt blandt andet har komponeret musik til den verdenskendte tjekkiske teater Laterna Magica og som efter politiske omvæltninger i Tjekkiet i en periode blev Tjekkiets kulturminister.

Bandet var siden sin begyndelse og især i 1980`erne den mest populære band i det daværende Tjekkoslovakiet, men som på grund af sine kritiske tekster og ofte bizzar og anderledes måde at optræde på, i årene 1983-1986 blev forbudt af det daværende kommunistiske regime.

Til trods for den store popularitet optrådte bandet forholdsvis sparsomt og udgav kun fire albums. Bandet er ligeledes kendt for sit samarbejde med den amerikanske musiker og komponist Frank Zappa, som deltog ved en kæmpekoncert i Prag ved navnet Adieu CA i 1991 i anledning af at de russiske soldater forlod Tjekkoslovakiet.

Bandet spillede en række af totalt udsolgte koncerter i 2004, men opløst kort efter på grund af uoverensstemmelser blandt bandmedlemmerne. Disse varede til 2012, hvor Prazsky Vyber tog på turne over hele Tjekkiet igen. ota

 

Share This