Tjekkisk topembedsmand om NATO topmøde: Rusland er ikke en fjende, kun en modstander

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Tjekkiet: NATO topmødet i Warszawa var igen et af en lang række af topmøder, hvor Alliancen forsøger at definere, hvem der egentlig er dens hovedfjende. Det sagde direktør for den tjekkiske præsidents kontor for internationale anliggender Hynek Kmonicek i et interview i den tjekkiske tv kanal CT24.

“Topmødets resultat viser, at Rusland er en modstander, ikke en fjende. En modstander fører vi dialog med, en fjende besejrer vi først og efterfølgende taler med. Mange vil formentlig være overrasket over den venskabelig tone, mange samtaler har. Man kan godt være uenige og skændes, når der er kamera på, men er efterfølgende er de fleste i stand til at føre en ganske normal samtale, siger Hynek Kmonicek og tiføjer:

“Vores mål er at afslutte tiden præget af aktiv opportunisme og begynde en tid med en passiv opportunisme, hvor vi ikke aktivt skaber særlige situationer, men blot udnytter den anden sides fejl. Det er et klassisk partnerforhold, siger han.

Ifølge Hynek Kmonicek er situationen i Ukraine og Krim nu helt blevet til en frossen konflikt, og NATO ved at acceptere denne tilstand anerkender, at krigen i Ukraine er landets interne problem, da NATO ikke ønsker at optage lande, som har et internt problem, før de har løst problemet.

Hynek Kmonicek peger på, at NATO på topmødet i Warszawa definerede en klar fjende.

“NATO betegnede militant islamisme som en trussel, her er der ingen, der foreslår dialog, her regner man med en millitær operation, siger han.

Tjekkiet bliver ifølge Hynek Kmonicek set som en middelstærk partner af NATO, som deltager i militære missioner, for eksempel i Mali og Afghanistan, men også på grund af den tjekkiske åbenhed.

“Vi er også interessante, fordi vi ind i mellem ganske offentligt, foran tv-kameraerne, siger ting, som andre politikere ikke vil sige, siger Hynek Kmonicek. ota

Vil du læse andre analyser af Hynek Kmonicek?

Tjekkisk topembedsmand advarer mod to trins Europa

Tjekkisk top-embedsmand taler ud: Politisk korrekthed hindrer løsning af migrantkrisen

Share This