10 mest læste i 2016: Tjekkisk top-embedsmand: Politisk korrekthed hindrer løsning af migrantkrisen

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Hynek Kmonicek Foto: ZizouCZ

Tjekkiet/EU: Direktør for den tjekkiske præsidents kontor for internationale anliggender, Hynek Kmonicek, analyserer i et interview i den tjekkiske nyhedsserver Parlamentni Listy. EU`s problemer med migrantkrisen og den aftale EU har indgået med Tyrkiet om at bremse migrantstrømmen.

”Vores tankegang er smittet af politisk korrekthed. Hvis man skal løse et problem, er det nødvendigt at kunne sætte et navn på problemet. En definition er egentlig kunsten at give ting rigtige navne. Hvis jeg ikke må kalde et problem med dets rigtige navn, fordi det ville være politisk ukorrekt, kan jeg ikke løse problemet. Det er for eksempel ikke politisk korrekt at sige, at vi selv har skabt en situation, som giver Tyrkiet mulighed for at afpresse os. Eller at Europa er i kaos, men når et problem ikke har et navn, eksisterer det ikke, og hvis det ikke eksisterer, så kan det ikke blive løst. Problemet er, at det eksisterer. Det er præcist, hvordan EU`s problem med at løse migrantkrisen er opstået, siger Hynek Kmonicek.

Han mener, at EU har gjort en stor fejl ved kun at satse på en aftale med Tyrkiet og ikke at lytte til de centraleuropæiske landes sammenslutning Visegrad gruppen, som mente at EU burde have en plan B, som satsede på en løsning af migrantkrisen i Grækenland og ikke i Tyrkiet. Det var ifølge ham en strategisk forkert beslutning, som efterlader EU i en sårbar position.

”Sagt ikke diplomatisk, sagde plan B: Hvis vi ikke kan lave en aftale med Tyrkiet, er det godt at fortælle tyrkerne, at vi for disse penge (seks milliarder euro, EU har lovet Tyrkiet i støtte red.) kan lave en aftale med Grækenland. I det øjeblik vi klart fortæller, at der ikke eksisterer nogen plan B, betyder det, at man skal sælge plan A for en hver pris. Det er den pris, vi nu betaler, økonomisk og politisk, siger Hynek Kmonicek.

Ifølge Hynek Kmonicek viste EU ikke blot ingen interesse for Visegrad gruppens forslag, det blev endda ganske fejlagtigt opfattet som et forstyrrende element i EU`s tilgang til problematikken.

”Vi forsøgte blot at styrke tyskernes plan A ved at tilbyde et alternativ, så man ved forhandlingerne kunne have sagt: ”Hvis det ikke kan lade sig gøre med jer, vil det kunne lade sig gøre med nogen andre” og styrke vores forhandlingsmuligheder. Reglerne på det orientale marked er anderledes, end hvis man forhandler med for eksempel Schweiz, EU har ofte problemer med at forstå det, siger Hynek Kmonicek.

Han advarer imod, at den politiske korrekthed danner baggrund for kun to måder at tænke på, begge lige farlige: Den ekstremistiske og den naive.

”De, hvis tilgang til migration er, at alle der banker på vores dør skal komme ind og endda bliver opfattet som berigelse er ekstrem naive. De som siger, at hvis nogen banker på vores dør, skal vi skyde med det samme og efterfølgende spørge, hvem det var der bankede på, er ekstremister.

Ifølge Hynek Kmonicek kan disse to handlemåder ikke eksistere uden hinanden, da den anden er en reaktion på naivisme af den første.

”Xenofobi er ofte blot et resultat af frygten for en ubegrænset og absolut humanisme. Vi må fravælge begge dele. EU bliver til sidst tvunget til det af den simple grund, at den eneste måde man kan løse problemer på er fra begyndelsen at give problemerne deres rigtige navne, siger han

Hynek Kmonicek er overbevist om, at måden EU kommer hertil kan dog blive ganske ubehagelig.

”Politisk korrekte partier vil miste mere og mere kontakt til deres vælgere og vil blive erstattet af populistiske bevægelser, som bliver kortvarige sammenslutninger af mennesker, som gerne vil løse et isoleret problem. Politiske partier opdager pludseligt, at de mistede vælgere og det vil tvinge dem til at tale som de nævnte bevægelser og vende tilbage til, hvad deres vælgere tænker og siger. Først i det øjeblik, begynder politikerne tale som realister, efter denne realitets-vaccine. Overlever de den, får vi rigtige europæiske ledere. ota

Share This