Kurser for Mediernes Efteruddannelse

Uafhængighedspladsen i Kiev i marts 2014  Foto: Ota Tiefenböck

Uafhængighedspladsen i Kiev i marts 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine under lup

I november 2013 afviste Ukraines daværende præsident Viktor Janukovitj at skrive under på en samarbejdsaftale med EU. Hans beslutning resulterede i store demonstrationer på Uafhængighedspladsen i Kijev, som hurtigt spredte sig over hele Ukraine. En række begivenheder fulgte efter: Viktor Janukovitjs flugt til Rusland, russisk annektering af den ukrainske halvø Krim og kamphandlingerne i Donbas i det østlige Ukraine.

I maj 2014 blev Petro Porosjenko med overvældende flertal valgt til landets præsident. Ved sin indsættelse sagde han blandt andet, at han vil få situationen i Østukraine under kontrol, inden der er gået en måned. Der er nu indgået våbenhvile to gange, men der kæmpes fortsat. Rusland beskyldes for at puste til ilden og for at støtte de prorussiske separatister i Østukraine militært og materielt. Konflikten har foreløbigt kostet omkring 7000 mennesker livet og har sendt massevis af mennesker på flugt. Forholdet mellem Rusland og Vesten er endnu engang kommet på afveje.

Hvad er op og ned i konflikten, hvem har ret og hvem har uret? Hvad mener befolkningen? Er vi på vej i en ny kold krig eller har vi en kold krig allerede nu? Hvad har udviklingen betydet for ukrainerne og for de ukrainske medier? Vi tager til Kijev og tager pulsen på situationen i landet. Vi taler med journalister, politikere, uafhængige bloggere, kunstnere og ganske almindelige ukrainere. Vi taler med politikere fra hele det politiske spektrum, med politikere fra Petro Porosjenkos parti, med kommunisterne, som er blevet forbudt ved lov, med nationalisterne – partiet Svoboda og den ultranationalistiske bevægelse Højre Sektor. Vi mødes med Krim-tatarernes leder og medlem af det ukrainske parlament, Mustafa Jemilev, som har fået indrejseforbud til Krim i fem år, og besøger Centret for Undersøgende Journalistik og centrets leder Oleg Khomenok, som har været med til registrere dokumenterne fundet og forsøgt destrueret i Janukovitjs villa. Vi besøger den engelsksprogede avis Kyiv Post, taler med Ukraines mest populære forfatter Andrej Kurkov og med ukrainske bloggere. Er vi heldige – alt efter personernes program, kan vi muligvis møde landets premierminister Arsenij Jatsenjuk, tidligere premierminister Julija Timosjenko, borgmester i Kijev Vitalij Klitsjko, eller en af andre prominente ukrainske politikere.

Antal dage: 5
Sidste tilmeldingsdato: 29. februar 2016

Prisen inkluderer overnatning 4 nætter i dobbeltværelse (tillæg for enkeltværelse kr. 600 i alt), fly, alt lokaltransport, diverse oplæg, forfriskning ved møder, halvpension eksl. drikkevarer.

Fuld pris 14.000 kr. PU-støtte 6.500 kr.

Underviser: Ota Tiefenböck tlf: 27 12 94 44 ota@tiefenboeck.dk

Tilmelding: senest 29. februar 2016 Mediernes Efteruddannelse

 

 

Den serbisk-makedonske grænse Foto: Ota Tiefenböck

Den serbisk-makedonske grænse Foto: Ota Tiefenböck

Flygtningenes vej til Europa – allerede afholdt

Flygtninge og migranter strømmer til EU i en jævn og vedvarende strøm og fylder mediernes forsider i hele verden. Strømmen vil ifølge alle forudsigelser fortsætte og kan efter Ruslands militære engagement i den syriske krise endda tage til i styrke. De fleste flygtninge ankommer til EU via den såkaldte Balkan-rute, fra Grækenlandt til Makedonien, Serbien, Ungarn/Kroatien og via Østrig, videre til Tyskland og Skandinavien. De berørte lande melder om store problemer med håndteringen af de mange flygtninge og forsøger hvert på sin egen måde at håndtere problemerne. Vi følger flygtningenes rute fra den makedonske hovedstad Skopje til modtagelsescentret i den sydserbiske by Presevo, hvor en stor del af flygtninge bliver registreret, inden deres videre rejse mod EU, og taler med myndighederne og flygtninge om deres problemer. Efterfølgende tager vi videre til den serbiske hovestad Beograd, hvor vi blandt andet besøger Centret for Euro-Atlantiske Studier og taler med centrets direktør Jela Milic om problemerne, og om hvad de mange flygtninge i Serbien betyder for Serbiens forhold til EU. Vi tager videre til en af grænseovergangene mellem Serbien og Ungarn, hvor ungarerne har bygget et grænsehegn langs hele den ungarske grænse. Hvordan ser man på problematikken her? Efterfølgende tager vi til Budapest, hvor vi møder ungarske politikere fra begge sider af det politiske spektrum, heribland fra det ungarske ultranationalistiske parti Jobbik, og hører om deres syn på problematikken.

I alle disse lande besøger vi naturligvis også de respektive landes medier og journalister for at høre om deres forhold til- og dækning af flygtningekrisen.

Antal dage: 6
Sidste tilmeldingsdato: 17. december 2015

Prisen inkluderer 5 nætter i dobbeltværelse ( tillæg for enkeltværelse kr. 750 i alt), fly fra Kbh til Skopje, hjem fra Budapest, bustransport Skopje – Budapest, alt lokaltransport, diverse oplæg og mediebesøg, halvpension eksl. drikkevarer

Fuld pris 14.500 kr. PU-støtte 7.800 kr.

Underviser: Ota Tiefenböck tlf: 27 12 94 44 ota@tiefenboeck.dk