Zelensky i problemer, krigstrætheden breder sig

Volodymyr Zelenskij Foto: President Of Ukraine from Україна

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: I 2022, efter den russiske invasion den 24. februar, var Zelensky et ikon og helt både hjemme og i udlandet. I dag forholder det sig anderledes. Da Zelensky for nylig besøgte USA holdt han, modsat tidligere, ikke tale i Kongressen. Hans sans for humor og optimisme synes at være borte, fastslår Simon Schuster i det britiske “Time”.

Ukraine trætheden er blevet klart mere udbredt. Biden har lige nu svært ved at få flertal i Kongressen for mere støtte til Ukraine. Krigen mellem Hamas og Israel har et godt stykke ad vejen overskygget krigen i Ukraine. Krigen i Ukraine forekommer at være en evig krig, “a war forever”, kendetegnet “stalemate” og “deadlock”.

Store mængder våben og militært udstyr når ikke frem pga. korruption. Det er eksempelvis blevet bemærket, at ingen ukrainsk soldat er set bære en af de militærjakker, som Japan har leveret i store mængder. De er til gengæld blevet set værende til salg på internettet! 78 pct. af ukrainerne giver iflg. meningsmålinger Zelensky skylden for den fortsat alt for høje korruption. Utilfredsheden har nået Zelensky’s nærmeste medarbejdere. Patologi og inkompetence er blevet påfaldende i hans  nære omgangskreds.

I “Economist” erkender også general Valeri Zaluzny åbent, at den ukrainske offensiv er slået fejl. Krigen kan trække ud i årevis, er blevet stillingskrig. Mangel på mandskab er og forbliver et stigende problem. På mediet Meduza fastslår også den nu tidligere talsmand for Zelensky, Aleksej Arestovitj, at Zelensky’ strategi har været forfejlet. Han har eksempelvis ingen konkrete og realistiske planer for, hvordan krigen kan afsluttes. Følgen er fortsatte massedrab på også unge ukrainere.

Fører også den kommende vinter til nye omfattende ødelæggelser af Ukraines infrastruktur vil antallet af ukrainere, der ønsker krigen afsluttet vokse markant. Aresztovitj tror på Kissinger formularen” fra 1955 gældende for Tyskland. Her blev krigen endeligt afsluttet, herefter gjaldt det om at samle Tyskland politisk og se frem i tid. Ukraine bør tænke i samme baner, siger han.

For nylig fyrede Zelensky sin forsvarsminister Oleksei Reznikov. Han blev erstattet af Rustem Umerov, der ikke har en militær, men en diplomatisk karriere bag sig. Kommentatorer mener, at det er til hans fordel. Det er jo generalerne, ikke forsvarsministeren, der bestemmer på slagmarken. Umerov har heller ikke været knyttet til tidligere regeringer i Ukraine og er indtil nu blevet anklaget for korruption. Umirov er født i Usbekistan og er krimtatar. Det sidste kan også være til en fordel for ham politisk.

Share This