Walesa kritiserer Duda og opfordrer til dialog med Rusland

Lech Walesa Foto- Piotr Drabik

Polen: Polen skulle have inviteret Ruslands præsident Vladimir Putin til 75-årsdagen for Auschwitz befrielse. Det er nemlig en historisk kendsgerning, at det var russerne, der befriede Auschwitz, siger Polens tidligere præsident Lech Walesa i et interview i Onet.

Lech Walesa kritiserer i interviewet den polske præsident Andrzej Dudas beslutning om ikke at tage til Israel, hvor Auschwitzs befrielse bliver mindet i januar. Polens præsident blev fornærmet over, at han ikke fik en taletid ved mindehøjtideligheden.

“Når Polen ikke har inviteret Putin til 75-årsdagen i Auschwitz, var det forventeligt, at Duda ikke fik taletid i Israel. I sådan en situation kunne han ikke tage afsted. Det var præcist Putins plan, nu kan han, uden at blive modsagt, overbevise andre om hans syn på historien. Vi skal huske, at Putin handler i overensstemmelse med Ruslands interesser, mens vores regering og vores præsident desværre er ligeglade med polakkernes interesser, siger Walesa og tilføjer:

Jeg er ikke overrasket over, at tidens verdensledere ikke orker at høre på Duda, fordi han aner intet om præsidentskabet. Havde jeg været inviteret, var jeg taget afsted hurtigst muligt, da det er nødvendigt at stoppe krisen, iværksat af denne regeringsteam. Vi er nødt til at mødes så mange som muligt, inklusiv præsident Putin, og sammen overveje ny vision for Europa, siger Lech Walesa. ota

Share This