WADA frigiver data om russiske doping tests

Illustrationsfoto: Antonio Olmedo

Illustrationsfoto: Antonio Olmedo

Det internationale anti-doping agentur WADA frigav onsdag en opdatering på deres arbejde med at teste russiske atleter for doping. 

Af Toke Møller Theilade

Siden november sidste år og maj i år har det internationale anti-doping agentur, WADA, testet russiske atleter 2947 gange oplyste de i en rapport onsdag. 1137 af disse tests er blevet foretaget i forbindelse med konkurrencer, imens 1810 er blevet foretaget udenfor konkurrence. Det er ydermere klart, at det britiske anti-doping agentur, UKAD, har foretaget 455 tests i mellem februar og maj i år. I denne periode er der blevet afgivet 52 positive prøver, heraf 49 for meldonium, der blev ulovligt i 2016.

WADA har dog også registreret en række problemer, hvilket blandt andet inkluderer en stor del atleter, der ikke er mødt op til dopingtests eller ikke har oplyst deres whereabouts. En del af de atleter, der har opdateret deres whereabouts har ydermere gjort det klart, at de befinder sig på militæranlæg, hvilket gør det umuligt for dopingtesterne at møde dem, da det kræver speciel tilladelse at komme ind, hvorfor deres tilstedeværelse ikke kan verificeres.

Den russiske regering var ikke meget for at udtalelse sig efter WADAs udgivelse. Præsident Vladimir Putins talsmand Dmitry Peskov fortalte dog TASS: “Jeg har læst historierne, men jeg kender desværre ikke rapportens detaljer, og jeg ved ikke, hvilke beviser, den er bygget på. Det kræver nærlæsning af vores sports specialister. Jeg tror ikke, at jeg vil være i stand til at tilbyde kompetent bedømmelse før en sådan analyse er tilgængelig.”

Russisk sport blev for nylig endnu en gang sat i dårlig lys, da en dokumentar af den tyske TV-station ARD afslørede, at kapgangstræneren Viktor Chegin stadig træner russiske atleter på trods af, at han afsoner en livstidskarantæne fra sporten på grund af doping.

Det russiske parlament behandler i øjeblikket en lov, der gør det strafbart at friste andre til at dope sig. Straffen for dette vil, hvis loven endeligt vedtages, ifølge TASS blive på op til fem års fængsel såvel som en bøde.

Share This