Voldsom stigning i kriminaliteten i Ukraine

Ukraine

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Over de sidste to år er kriminaliteten steget voldsomt i Ukraine. Det fremgår af landets officielle statistisk over kriminalitet.

I 2013 registrerede politiet 13.776 alvorlige kriminelle handlinger, i 2015 21.500 og inden for stort set alle typer kriminalitet. Alene for de første 6 måneder af 2016 var tallet 12.000, så tallet for 2016 bliver uden tvivl endnu højere.

Til ”Ukrainian Week” siger chefen for landets politi Khatia Denakoidze, at stigningen frem for alt skyldes landets forværrede økonomiske situation, der har tvunget endnu flere ud i kriminalitet. Medvirkende er helt afgjort også krigen i Østukraine, der har bidraget til spredningen af organiseret kriminalitet og illegalt salg af våben.

Krigen har gjort det endnu lettere at skaffe sig våben, og jo tættere på frontlinjen, desto lettere. Et standard Makarov våben kan med lethed købes i Kijev for mellem 300 og 400 dollar. Iflg. indenrigsministeriet cirkulerer der mellem ikke mindre end 3 og 4 millioner stykker våben i dagens Ukraine.

Bohdan Butkevitj skriver i ”Ukrainian Week”, at migrationen fra Donbas, omkring 1.5 mio. mennesker, også har bidraget til den højere kriminalitet. Mange herfra har ikke andre alternativer til at skaffe sig brød på bordet end kriminelle handlinger.

Problemerne inden for efterforskning af kriminalitet er også et problem, mange er simpelt hen for dårligt uddannede. Flere tidligere løsladelser af varetægtsfangede i henhold til den såkaldte ”Savtjenko-lov” har også bidraget.

Moldova oplevede de samme problemer som Ukraine lige efter Trandnjestr-krigen i begyndelsen af 1990erne. Problemerne i Ukraine minder også om dem, vi så på Balkan i 1990erne.

Løsningen er at forbedre retsforholdene, bedre beskæftigelsen og bekæmpe illegalt salg af våben. Opskriften på en løsning eller i det mindste en vending til det bedre kender vi. Problemet er gennemførelsen.

Share This