Voldelige 1. maj-demo‘er udløser politisk rivegilde i Berlin

Illustrationsfoto: Leonhard Lenz

Af Michael Skovgaard

Tyskland: 1. maj startede relativt fredeligt med de sædvanlige demonstrationer i Berlin, men da dagen var omme, så det anderledes ud. Tusindvis af demonstranter og 93 kvæstede politibetjente – heraf flere med knoglebrud – det skriver den østberlinske avis „Berliner Zeitung“, som leverer en noget mere detaljeret beretning set i forhold til de andre hovedstadsaviser.

5.600 politibetjente, som var indkaldt fra andre delstater, var i aktion lørdag aften i Berlin, som var hjemsted for flere demonstrationer fra forskellige politiske grupperinger rundt om i byen. Det drejede som en fredelig demonstration mod huslejestigninger, samt querdenker-demo‘er og de sædvanlige autonome aktioner fra den ekstreme venstrefløj i Berlin.

Alt forløb rimeligt fredeligt frem til klokken 22, hvor det gældende udgangsforbud trådte i kraft som følge af corona-restriktionerne. Derefter eskalerede de voldelige demonstrationer. 354 personer blev anholdt, og 93 politibetjente kom til skade.

8-10.000 mennesker var på gaden i bydelen Neukölln, som er centrum for den venstreradikale autonome scene og har den største koncentration af indvandrere i den tyske hovedstad. Der blev kastet sten og flasker mod politiet, og affaldscontainere og paller blev sat i brand som værn mod ordensmagten, som hovedsageligt anvendte peberspray.

Berlins politichef Barbara Slowik betegnede hændelserne som uacceptable, og SPD-medlemmet Tom Schreiber skrev på Twitter, at både højre- og venstreekstremister blæser på corona-reglerne og kaldte begge grupperinger fjender af demokratiet.

Berlins „indenrigsminister“ Andreas Geisel (SPD) kritiserede også 1. maj-demo‘erne. „Volden har intet med politiske protester at gøre, og vi accepterer ikke, at voldelige autonome overtager 1. maj som en dag, der burde være forbeholdt fredelige demonstrationer.“

CDU kritiserer den rød-rød-grønne delstatsregering i Berlin for at tage for let på den voldelige venstreekstremistiske autonome scene i Berlin. Og det borgerlige parti FDP siger, at myndighederne burde have skredet ind og på forhånd have forbudt de mange demonstrationer og indført en nultolerance-strategi set i lyset af de gældende corona-restriktioner. „Den rød-rød-grønne regering har ikke formået at sætte en stopper for den venstreradikale vold i Berlin, men den har blot gydt olie på vandene“, lød det fra Paul Fresdorf, som er ordfører for FDP-gruppen i Berlins delstatsregering.

De Grønne hæftede sig ved, at enkelte deltagere i demonstrationerne havde udtrykt kritik af Israel og ytret anti-semitiske holdninger.

Ifølge avisen har partiet Die Linke ikke udtalt sig om lørdagens voldsomheder i den tyske hovedstad. Partiet er en del af den lokale regering i Berlin sammen med SPD og De Grønne.

Share This