Visegrádgruppen V4 holder fødselsdag

Tjekkiet/Polen/Ungarn/Slovakiet: De fire centraleuropæiske lande Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn har fødselsdag. Den 15. februar 1991 indgik de dengang tre lande et samarbejde som fik sit navn fra deres mødested, den ungarske by Visegrád.

De fire lande blev inspireret af tre kongers møde i Visegrád i 1335. Dengang var det den ungarske konge Karl I. af Ungarn, den tjekkiske konge Johan af Luxemburg og Polens konge Kazimir III. den Store. De tre konger mødtes i Visegrád, hvor de blev enige om politisk og økonomisk samarbejde og venskab.

Den nuværende sammenslutning blev dannet den 15. februar 1991, hvor den daværende tjekkoslovakiske præsident Václav Havel, Polens præsident Lech Walesa og Ungarns premierminister József Antall mødtes i Visegrád. De tre statsmænd underskrev en samarbejdsaftale og blev enige om fælles bestræbelser i europæisk integration. Senere, i 1993, hvor Tjekkoslovakiet blev delt i Tjekkiet og Slovakiet, blev gruppen udvidet med Slovakiet.  

Visegradgruppen har for alvor markeret sig på europæisk plan under flygtninge- og migrantkrisen i 2015, hvor alle fire lande afviste at åbne deres grænser for udefrakommende og efterfølgende afviste en obligatorisk omfordeling af flygtninge og migranter mellem EU medlemslande. Gruppen har i de seneste år øget sin politiske betydning i EU ota

Ovenstående tekst er taget fra Mr.East Forlags udgivelse “På togrejse i Ungarn”, som er en bøgerne udgivet i serien “På togrejse i”. Bøgerne kombinerer massevis af praktiske oplysninger om jernbanetransport og forslag til forskellige rundrejser i det pågældende land med korte interessante historier om landet. Har du endnu ikke købt bogen, køb den direkte hos Mr.East Forlag eller hos landets boghandlere.

Share This