Visegrad-mødet i sidste uge bekræftede et svækket V4 samarbejde

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Centraleuropa: Visegrad-samarbejdet (V4) har i månedsvis stået stille især på grund af uenigheder om linjen over for Rusland. Tonen mellem landene er skærpet. Forholdet er som tidligere omtalt i mreast.dk blevet yderst anspændt, også mellem Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet. I sidste uge blev der så langt om længe afholdt topmøde i Kosice i Slovakiet.

Tjekkiets ministerpræsident Petr Fiala trodsede opfordringer til at boykotte mødet fremsat af fremtrædende folk inden for regeringspartierne. På mødet kunne de fire lande, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, enes om en bredt formuleret fælles udtalelse om Ukraine. Her blev opfordres til respekt for Ukraines territoriale integritet og til fredsforhandlinger. Truslen fra Rusland skal imødegås, hed det.

Andre emner, energiforsyning, illegal immigration og udbetaling af indefrosne penge fra EU var også på dagsordenen, EU nægter fortsat at udbetale penge til Polen og Ungarn fra den særlige fond for opretning efter COVID-19 pandemien og også fra EU’s ordinære budget.

Tysklands 200 mia. euro hjælpepakke til industrien var også på dagsordenen, er blevet kaldt konkurrenceforvridende. Ungarn ønsker bistand for at standse indvandringen via landets grænse mod syd, Slovakiet ønsker hjælp til at imødegå de stærkt voksende problemer på sundhedsområdet i kølvandet på lægestrejken. 2.000 læger har opsagt deres stillinger.

Share This