Visegrad-landene og ”Brexit”

Visegrad landene

Visegrad landene

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet/Slovakiet/Ungarn: På Visegrad-landenes møde i Prag mandag var også Storbritanniens krav om at begrænse de sociale støtteordninger til migranter fra Central- og Østuropa på dagsordenen. Og som omkring flygtningespørgsmålet blev der opnået enighed om linjen i de sidste dage op til det vigtige EU-topmøde sidst på ugen.

På mødet blev fastslået, at begrænsningerne i de sociale ydelser kun vil gælde nye arbejdstagere fra øst, ikke dem der allerede arbejder i Storbritannien. Der bør være en tidsgrænse for begrænsningerne og ordningen med begrænsede ydelser skal ikke brede sig til andre områder end de allerede omtalte, for eksempel børneydelser, siges det.

Det skal også nærmere defineres, hvornår der konkret foreligger et ”uacceptabelt tryk” på det britiske arbejdsmarked, og Storbritannien har ret til at ”trække i nødbremsen”. Den endelige holdning til den britiske særordning afventer de næste dages forhandlinger.

”Lad os tage endelig stilling, når vi har det hele sort på hvidt”, erklærede Slovakiets ministerpræsident Robert Fico.

Tjekkiets ministerpræsident Bohumil Sobotka mødes med EU-præsident Donald Tusk en af de nærmeste dage og vil her præsentere Visegrad-landenes holdninger. Donald Tusk selv har åbent talt om risikoen for, at Storbritannien vælger helt at forlade EU. Det vil i givet fald komme Visegrad-landene meget på tværs.

Share This