Vilnius er kirkernes by

Vilnius

Den litauiske hovedstad Vilnius imponerer med sine kirker, som dokumenterer byens storhed og kosmopolitiske fortid.

Af Ota Tiefenböck

Litauen: Den litauske hovedstad Vilnius er ikke en særlig stor by, men har i forhold til sin størrelse en uforholdsmæssig stort antal kirker. Det er formentligt det første man som turist i Vilnius lægger mærke til, når man spadserer rundt i Vilnius gamle by. Der er nemlig kirker alle vegne, bygget i forskellige perioder og tilhørende forskellige former for kristendom. Fælles for dem alle er, at de er imponerende at besøge.

Vilnius er blevet grundlagt i 1400-tallet og blev hurtigt efter sin grundlæggelse et de vigtigste kulturelle, handelsmæssige og videnskabelige centre i det østlige Europa. Vilnius har ligeledes været en by med en stor jødisk population, som før Anden Verdenskrig udgjorde næsten halvdelen af befolkningen.

Byens jødiske befolkning blev voldsomt reduceret under Anden Verdenskrig og den jødiske bydel blev mere eller mindre jævnet med jorden, men man kan fortsat fornemme og opleve resterne af det gamle jødiske kvarter.

En anden vigtig seværdighed er Vilnius Universitet grundlagt i 1578, og dermed et af Nordeuropas ældste universiteter, samt præsidentpaladset, hvor i 1812 boede selve Napoleon.

Vilnius er ikke en stor by, og dens gamle bydel er endnu mindre, men den gamle bydels små gyder, flettet ind i hinanden og forbundet med små pladser kan nemt få en til at fare vild. Skulle det ske, gælder det om at nyde det og sætte pris på en af de mange kirker, der med sikkerhed dukker op på ens vej.

Share This