Vil Orbán skabe en ny fraktion i EU? Erklæret fokus: Traditionelle værdier, værdighed, frihed, kristendom og familie

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Ota Tiefenböck

Ungarn: Det ungarske regerende parti Fidesz besluttede sig i begyndelsen af marts for at tage det skridt, partiet i flere omgange havde truet med og er blevet truet med: at forlade Det Europæiske Folkepartis (EPP) politiske gruppe – eller fraktion, som det egentlig er. Det skete efter, at EPP vedtog nye interne regler for eksklusion af et parti fra gruppen. Den ungarske regeringsleder, Viktor Orbán, betegnede de nye regler som en “fjendtlig handling mod Fidesz og partiets vælgere” og valgte altså at trække stikket til EPP. Havde han ikke gjort det, var det formentlig kun spørgsmål om tid, før partiet alligevel blev ekskluderet af EPP.

Det er umiddelbart uklart, hvad Fidesz vil vælge som partiets nye tilhørsforhold, men alt tyder på, at Orbán undersøger mulighederne grundigt, inden han og Fidesz vælger et nyt hjem i Europa Parlamentet.

Den mest oplagte mulighed er formentlig gruppen af De Europæiske Konservative og Reformister (ECR), som bl.a. inkluderer det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), Fratelli d`Italia (De italienske brødre), det spanske VOX-parti, Sverigedemokraterne og det tjekkiske ODS. En anden – men mindre sandsynlig – mulighed er gruppen Identitet og Demokrati (ID) med bl.a. italienske Matteo Salvinis Lega Nord, Marine Le Pens parti Rassemblement National eller det tyske AfD. Begge grupper er uden tvivl interesseret i at tage imod Fidesz, da begge grupper vil profitere fra Fidesz’ medlemskab. Det er dog ganske sandsynligt, at Orbán har større planer og vil forsøge at skabe sin egen gruppe. Denne mulighed blev bekræftet torsdag, hvor den ungarske premierminister Viktor Orbán, den polske premierminister Mateusz Morawiecki og formand for den italienske Liga Matteo Salvini har holdt møde i Budapest.

Før mødet spekulerede medierne over skabelsen af en ny fraktion i Europa-Parlamentet, efter at Ungarske Fidész forlod Det Europæiske Folkeparti og dets parlamentariske fraktion. Det skete ikke, i hvert fald ikke torsdag. De tre politikere talte angiveligt blot om, at Europa har brug for en renæssance og udtrykte sig imod ′′imperiet med hovedbyen i Bruxelles”, indvandring og antisemitisme.

Viktor Orbán udtalte også, at de tre politikere ønsker at præsentere et fælles program for Europas fremtid, baseret på traditionelle værdier, værdighed, frihed, kristendom og familier. Det er meningen, at alle tre politikere skal mødes i Polen igen til maj og hvem ved, hvad der sker der. Der er en måned til maj, og det giver mulighed for at undersøge mulighederne for en eventuel ny fraktion, måske fx at tale med den slovenske premierminister og Orbán-allierede, Janez Jansa, som i lighed med Østrig og Tjekkiet lige p.t. føler sig forbigået af EU på grund af omfordeling af vacciner.

Share This