Vil Kaczynski’s kærlighed til katte vælte den polske regering?

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Jaroslaw Kaczynski’s kærlighed til katte er ingen hemmelighed i Polen. Over flere år har polakkerne været velvidende om, at manden der leder Lov og Retfærdighedspartiet, regeringspartiet med hård hånd, har et blødt punkt, når det gælder netop dyrebeskyttelse. Det skriver ”Emerging Europe” (18.9.20).

I 2017 blev han fotograferet siddende i parlamentet og læsende en kopi af et katte atlas, endda under en vigtig politisk debat.  Bogen der blev signeret af Kaczynski selv, blev solgt på en auktion for hele 23.300 zloty (ca. 5.700 euro). Indtægten blev doneret til dyre velfærd. Den polske regering og Kaczynski er gentagne blevet beskyldt for brud på ”rule of law” og for at forfølge LBGT miljøet. Men når det gælder dyrenes velfærd er billedet af ham anderledes ”humant”.

På det sidste har et lovforslag om netop dyre velfærd bragt sindene i kog, også inden for Forenet Højre, koalitionen af partierne ”Forståelse” (”Poruzomienie”), ”Solidarisk Polen” (”Solidarna Polska”) og Lov og Retfærdighedspartiet, det største parti.  De to koalitionspartnere har nægtet at støtte lovforslaget, der hermed ikke umiddelbart havde flertal i parlamentet.

Lovforslaget vil bl.a. forbyde ”fur farming” (pelsdyrbrug) og rituel slagtning af dyr til eksport. Forslaget har mødt modstand også i Lov og Retfærdighedspartiets egne rækker. Her frygtes en vælgerflugt fra partiet blandt landmænd og pelsdyravlere. Polakkerne producerer millioner af pelse, især fra ræve og mink, om året. Sektoren beskæftiger omkring 50.000. Iflg. avisen ”Gazeta Wyborcza” vil en gennemførelse af dyreværnsloven indebære et økonomisk tab svarende til omkring 1.6 mia. euro.

Hundrede af pelsdyravlere har da også protesteret uden for Kaczynski’s kontor og parlamentet. Ikke desto mindre er loven blevet vedtaget takket være støtte fra Borgerkoalitionen, det største oppositionsparti. Nu mangler blot støtte i Senatet samt præsident Duda’s underskrift.

Dyreværnsloven er kun et af flere stridsspørgsmål lige nu inden for den polske regering. Kaczynski planlægger eksempelvis en større regeringsrokade, der dels reducerer antallet af ministerier og vil føre til flere afskedigelser af ministre. De kan meget vel også ramme justitsminister og lederen af ”Solidarisk Polen”, Zbigniew Ziobro. Følgen kan være, at samarbejdet mellem Lov og Retfærdighedspartiet og ”Solidarisk Polen” ophører. I sidste ende kan det betyde nyvalg.

Mandag blev holdt et fire timer langt krisemøde, hvor de to kamphaner Ziobro og Kaczynski, sad ansigt til ansigt.  

Share This