Vestager advarer mod kinesiske opkøb i Europa

M. Vestager Foto- nrkbeta

Af Michael Skovgaard

EU: EU-kommissionen finder, at svækkede europæiske virksomheder er i fare for at blive overtaget af udenlandske interesser. Hvis kineserne får kontrol med nøglevirksomheder og grundlæggende infrastrukur, kan det true de europæiske landes sikkerhed.

EU-kommissionen er i gang med at iværksætte forholdsregler for at imødegå det, skriver det Kina-kritiske medie Epoch Times og den amerikanske tænketank Foreign Policy.

Kina vil sandsynligvis udnytte corona-krisen til at opkøbe vigtige vestlige virksomhederr, som er nødlidende som følge af corona-krisen. Netop det har EU-kommissær Margrethe Vestager advaret imod ifølge en artikel i Financial Times.

En talsmand har udtalt til mediet Epoch Times, at virksomheder i Europa er under pres, og derfor bør EU være klar til at investere i nødhjælp til disse virksomheder, som er led i vigtige leverancekæder, som ellers vil være i fare for at blive overtaget af Kina.

Videre hedder det, at bevaring af strategisk vigtige formuer og teknologier er af afgørende betydning for europæiske borgere, hvis uafhængige leverancer skal sikres.

For at forhindre fjendtlige overtagelser skal det fremover være muligt for de enkelte medlemslande at opkøbe andele af virksomheder – enten  direkte til markedspris eller fra private investorer.

Ifølge Financial Times har Vestager opfordret til, at europæiske stater bør opkøbe aktier i private virksomheder for at forhindre kinesiske overtagelser. Og yderligere har man intet problem med, at stater griber ind i private markedsmekanismer for at forhindre fjendtlige overtagelser.

Initiativet er en videreudvikling af EU-kommissionens retningslinier fra den 25. marts, som blev beskrevet i en tidligere artikel her hos Mr. East den 26. marts.

Share This