Valg i UKraine: Live blog den 25.5.2014

Ukraines formentlig kommende præsident: Petro Porosjenko  Foto: Ota Tiefenböck

Ukraines formentlig kommende præsident: Petro Porosjenko Foto: Ota Tiefenböck

Ifølge ukrainske exit-polls klokken 22:00, lokaltid, bliver Ukraines kommende præsident Petro Porosjenko. Han får 57,3 procent af stemmerne og dermed nok til at vinde præsidentposten i første runde. På andenpladsen kommer tidligere premierminister, Julia Timosjenko med 12,4 procent af stemmerne og på tredjepladsen  Oleg Ljasko, som får 8,7 procent af stemmerne.

 

Status på Ukraine: Der blev faktisk holdt et valg

Af Uffe Gardel

 

UffeDet vigtigste ved dagens præsidentvalg er, at det overhovedet bliver gennemført, og at det ser ud til at være blevet gennemført i ro og orden – undtagen i Donetsk og Lugansk. Det er status: Ukraine er ikke faldet fra hinanden, og lov og orden er ikke brudt sammen, selv om det i de seneste to måneder har været tæt på mange steder.

OSCE fortæller søndag eftermiddag, at deres observatører ikke har været ude for ”episoder”. Valget forløber roligt, også i frontlinjeregionen Dnepropetrovsk, som grænser op til Donetsk.

Det er regionerne Donetsk og Lugansk, som er undtagelserne: De er brækket af Ukraine, og der er ingen udsigt til at Kiev får kontrol med dem igen. Det har valget også bekræftet.

Og det er ikke kun er Putins bevæbnede bøllebanders skyld. Det er faktisk lykkedes at få åbnet godt 500 valgsteder i Donetsk. Men her er stemmeprocenten meget lavere end i resten af Ukraine. Selv der hvor man faktisk kan stemme i øst, har mange ikke lyst.

 

 

 

Vælgerne bliver ved med at komme.  Foto: Else Christensen

Vælgerne bliver ved med at komme. Foto: Else Christensen

 

Klokken nærmer sig 20.30 og mange vælgere her på Skole nr. 25 i det centrale Kijev har endnu ikke stemt. Ved flere valgsteder stod vælgere tæt pakket for at afgive deres stemme, da klokken nærmede sig 20, valgstedernes officielle lukketid. De tilforordnede forudser, at optællingen her vil vare hele natten. ec/Kijev.
Mustafa Jemilev afgiver sin stemme. Foto: Qirim Cemiyeti - Кримське Земляцтво

Mustafa Jemilev afgiver sin stemme. Foto: Qirim Cemiyeti – Кримське Земляцтво

Krimtatarernes leder, Mustafa Jemilev, afgav sin stemme i Kijev i dag. Se Hromadske tv -video

 

En af demonstranterne viser sit forhold til dagens valg  Foto: Ota Tiefenböck

En af demonstranterne viser sit forhold til dagens valg Foto: Ota Tiefenböck

I Kharkivs centrum samledes sen eftermiddag en lille gruppe prorussiske demonstranter. Alt foregår fredeligt, demonstranterne udstyret med flag, enkelte med flag af “Folkerepublikken Kharkiv” holder taler og ytrer sig demokratisk, helt uden brug af vold. Ota/kharkiv

Krimtatarerne på vej til Kherson. Foto: Krimr.com

Krimtatarerne på vej til Kherson. Foto: Krimr.com

17:00

Krimtatarerne strømmer til landsbyen Novoalekseevka i Kherson regionen. Mange krimtatarer kørte i en fælles bilkolonne med krimtatariske flag hængende ud af vinduerne. Iblandt dem også krimtatarernes leder Mustafa Jemilevs kone. Kemal/Krim

16:55

De fleste valgdistrikter i Ukraine melder om fred og ro i forbindelse med dagens præsidentvalg, men ikke i Donetsk. Her er de prorussiske separatister langtfra glade for valget.

16:00

Præsidentvalg samler Ukraine

Indbyggerne i Lviv plejer normalt at gå i kirke søndag morgen og efterfølgende at tage ud at stemme. Denne gang tog indbyggerne i Lviv til at stemme med det samme. Allerede før klokken 12 havde 30 procent afgivet deres stemme.

Min svigermor, som er 85 år gammel og bor i en landsby, men stemmer i Lviv, insisterede på, at jeg hentede hende og kørte hende til et valgsted, fordi, som hun sagde: hendes stemme var afgørende. Hun gik glip af en gudstjeneste på grund af valget, jeg tror ikke, det er sket før.

Hvad skal man sige om dagens valg: Mange kom helt spontant klædt i national dragt. Alt er foregået glat, det er de samme meldinger, som kommer alle steder fra. Det udtrykker ukrainernes sammenhold, hvad enten det er i øst, vest, syd. Yaroslav/Lviv

 

Alt tyder på høj valgdeltagelse i Kijev

Siden tidlig morgen har vælgere stået i kø for at afgive deres stemme i det centrale Kijev. Et valgsted meldte, at halvdelen af alle stemmeberettigede tilknyttet dette sted, havde afgivet deres stemme allerede kl. 14 – halvvejs igennem valgdagen.

Mange har i dagens anledning valgt at bære traditionel ukrainsk skjorte. Kvinden her er valgtilforordnet ved et hospital i Kijev. ec/Kijev

tilforordnet

 

 

 

 

Kun ganske få prorussiske separatister demonstrerer ved Leninstatuen i Kharkiv ota/kharkiv

13:00

Krimtatarerne tager til fastlandet for at stemme

Omkring 20 biler med krimtatarer tog søndag formiddag mod den ukrainske ”grænse” , til Kherson regionen, hvor de ønsker at deltage i det ukrainske præsidentvalg. Krimtatarerne samledes foran ved deres national forsamlingsbygning Mejlis og tog afsted sammen, udstyrer med ukrainske og krimtatariske flag mod grænsen. Kemal/Krim

Status på Ukraine:  Øst har intet valg

Af Uffe Gardel

UffePutin sagde fredag, at han skam vil respektere det ukrainske folks valg. Hans folk på stedet vil tydeligvis ikke.

Siden klokken syv i morges dansk tid har valget i Ukraine været i gang, men i det østlige Ukraine får borgerne ikke lov at stemme.

Skoleinspektører er blevet opsøgt og truet på livet, hvis de lagde lokaler til valget. Medlemmer af lokale valgbestyrelser har fået samme besked og har især i de seneste døgn i massevis nedlagt deres hverv. Andre har simpelt hen ikke fået stemmesedler. Det lokale politi har i almindelighed ikke kunnet, eller ikke villet, stille noget op.

Så i dag bliver der kun holdt valg nogle få steder i regionerne Donetsk og Lugansk. Der kan stemmes ude på landet oppe nordpå i Lugansk-regionen, hvor ukrainske styrker har magten. Og der bliver holdt valg byen Mariupol helt nede sydpå i Donetsk-regionen, hvor oligarken Rinat Akhmetov sikrer en slags lov og orden med sit private vagtkorps. Ellers ikke.

Det rejser to spørgsmål, vi får svar på de kommende uger:

Vil Rusland alligevel forsøge at anfægte den nye præsidents myndighed, med den begrundelse af han – eller hun – ikke er valgt af Østukraine?

Og vil USA og EU gøre alvor af truslerne om nye sanktioner, hvis Rusland forsøger at lægge hindringer i vejen for valget?

 

12:35

Valgkommissionen i Kharkiv meddeler, at er valgdeltagelsen her til formiddag er højere i Kharkiv end i Kijev. Klokken 11 har omkring 15 procent af vælgerne i Kharkiv afgivet deres stemme, mens tallet i Kijev på samme tidspunkt var på 12 procent. ota/Kharkiv

Et valgsted i det centrale Kharkiv  Foto: Ota Tiefenböck

Et valgsted i det centrale Kharkiv Foto: Ota Tiefenböck

12:00

Valget er også i fuld gang i den østukrainske by Kharkiv, hvor alt tyder på en stor valgdeltagelse. Stemningen i byen er rolig, men politiet tager ingen chancer. Hele byen er lukket af for trafik, den regionale regeringsbygning er under stærkt bevogtning af politiet. Omkring 200 prorussiske aktivister er samlet på byens hovedplads ved Leninstatuen, hvor de holder en lille demonstration, og blandt andet forlanger en folkeafstemning i lighed med dem, der fandt sted i Donetsk og Luhansk. ota/kharkiv

Prorussisk demonstration i Kharkiv Foto: Ota Tiefenböck

Prorussiske demonstration i Kharkiv Foto: Ota Tiefenböck

 

Politiet bevogter regeringsbygningen  Foto: Ota Tiefenböck

Politiet bevogter regeringsbygningen Foto: Ota Tiefenböck

imageMobilt valgkorps, der tager ud til gangbesværede medborgere med stemmesedler og valgurner. sas/Kijev.

image

Så er valget i gang. Mange vælgere parat til at afgive deres stemme fra morgenstunden på dette valgsted i Kiev. sas/Kijev

image

Tomme urner parat til at modtage dagens stemmer på valgsted i den sydæige del af Kiev.

En proukrainsk demonstration fra  Kharkiv  Foto: Kharkiv Today

En proukrainsk demonstration fra Kharkiv Foto: Kharkiv Today

00:00

Der er i alt 21 kandidater ved dagens valg, syv af dem er nomineret af et parti, mens 14 er selvnomineret. Ved præsidentvalget i 2010 var der kun 18 kandidater. Kandidaterne kunne selv nominere sig ved Den ukrainske Valgkommission fra 25. februar til 30. marts, den sidste registrering var 4. april 2014. Der er omkring 36 millioner vælgere, hvoraf omkring to millioner i det østlige Ukraine forventes at blive forhindret i at stemme. Valgstederne åbner kl. 7 lokaltid. ota

 

 

 

 

Share This