Valg i Ukraine: I morgen går det løs

Sidste præsidentvalg i Kijev, dengang under lidt rolige omstændigheder.  Foto: Ota Tiefenböck

Sidste præsidentvalg i Kijev, dengang under lidt rolige omstændigheder. Foto: Ota Tiefenböck

Det ukrainske præsidentvalg løber af stablen i morgen, og ifølge myndighederne får alle ukrainere mulighed for at stemme.

Af Ota Tiefenböck

Ukraine: Alle ukrainere vil have mulighed for at stemme ved præsidentvalget i morgen. Det siger den ukrainske viceindenrigsminister, Danylo Lubkivskij, som ser et succesfuldt valg, som en af de vigtigste opgaver for landets ledere og den eneste måde at beskytte landet på.

Ifølge Lubkivskij står 2700 udenlandske observatører klar, som garanti for, at valget vil foregå retfærdigt og efter internationale standarder. Viceminister anfører endvidere, at mere end 400.000 ukrainske statsborgere i udlandet vil have mulighed for at benytte et af de 114 valgsteder, som de ukrainske myndigheder har etableret i udlandet. Herunder også i Rusland, hvor der er valgsteder i alle seks regioner, Moskva, Niznij Novgorod, Rostov on Don, Jekaterinburg og Novosibirsk.

Danylo Lubkivskyj siger også, at ifølge den ukrainske forfatning vil valget blive anerkendt som gældende, selvom det i enkelte områder bliver umuligt at afholde valget.

”Den ukrainske regering gør alt for at skabe muligheder for alle ukrainere, så de kan stemme. Omkring 6000 ukrainske statsborgere på Krim vil have mulighed for at stemme i et hvilket som helst valgsted i Ukraine. Vi har forberedt valget i alle 225 valgdistrikter med undtagelse af nogle valgsteder i Luhansk og Donetsk regioner. Separatisterne vil naturligvis forsøge at forhindre valget, vi har allerede set den type forsøg flere steder i det østlige Ukraine. Alle ukrainere i Donetsk, Luhansk og alle andre steder forstår dog, at den eneste måde, vi kan vende tilbage til et normalt liv er at vælge en ny præsident og invitere alle partier til en national dialog,” siger Danylo Lukkivskij.

Han er sikker på, at et succesfuldt præsidentvalg, en national dialog og økonomiske og politiske reformer er nødvendige for en positiv udvikling i landet.

”Dette valg er ikke et mål i sig selv eller en løsning, det er et redskab at give vores land frihed, forstærke vores økonomi og træde væk fra korruption, siger Danylo Lubkivskyj.

Share This