Valg i Tyskland: CDU og SPD går tilbage

Foto: Ralf Roletschek

Seneste meningsmåling øger spændingen før dagens valg i Tyskland – markant fremgang for AfD

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Ifølge seneste måling fra instituttet INSA går CDU/CSU tilbage til 34 procent, og SPD lander på 21 procent. Dermed er den store koalitions flertal faldet fra godt 60 procent til 55 procent på ganske kort tid. Samtidig går AfD frem til hele 13 procent.

Tilbagegangen for Merkels parti indebærer også, at alle spekulationer om en sort-gul regering med FDP er manet i jorden. Konstellationen var tæt på 50 procent indtil for ganske nylig.

Endelig er Jamaica-konstellationen med CDU/CSU, FDP og De Grønne – det eneste nuværende alternativ til GroKo’en – også tæt på farezonen med et meget spinkelt flertal på 51 procent. Yderligere tilbagegang for disse tre partier kan således medføre, at en videreførelse af den store koalition er eneste reelle mulighed efter valget, da ingen vil regere sammen med AfD.

Dermed kan både Merkel og Schulz ende i et svært dilemma. Ingen af parterne ønsker reelt et nyt samarbejde, og hvis SPD gør alvor af truslen om at afsætte Schulz og gå i opposition, kan der ganske enkelt ikke dannes en flertalsregering.

Omvendt vil Schulz stå med stærke kort på hånden, hvis partiet alligevel vælger at gå med i en ny GroKo – eller hvis Merkel nærmest skal trygle SPD om at gå med til den ”nødløsning”.

Det helt store kaos opstår, hvis GroKo’en ryger under 50 procent efter dagens valg. Flere valgforskere opererer med en fejlmargin på 3 procent i forhold til meningsmålinger. 15 procent til AfD kan ikke udelukkes, og SPD’s fortsat frie fald kan sende partiet ned under 20 procent. Hvis CDU/CSU også mister yderligere et par procentpoint, kan det blive en realitet.

Share This