Valg i Kasakhstan, hvor vinderen er kendt på forhånd?

Almaty i Kasakhstan Foto: Ota Tiefenböck

Kaskhstan: Mere end en fjerdedel af de kasakhiske vælgere har allerede stemt ved dagens parlaments- og lokalvalg, oplyser TASS-agenturet med henvisning til lokale myndigheder. Der forventes en let sejr for det regerende parti Nur Otan (Fædrelandets lys). Fem af de seks valgbare partier vil deltage i valget, men ingen af ​​dem kan ifølge AFP betragtes som kritiske over for det nuværende styre.

I november besluttede socialdemokraterne at boykotte valget for at protestere mod situationen. Politiker Talgat Mamirajmov kaldte valget for en “steril forestilling.”

Nur Otans ældste datter, tidligere præsident Nursultan Nazarbajev, den 57-årige Dariga Nazarbajeva, stiller op ved valget til parlamentet. I maj sidste år blev hun af Nazarbajevs efterfølger, statsoverhovedet, Kasym-Zhomart Tokajev, fjernet fra posten som formand for parlamentets øverste hus. Det blev på tidspunkt blev det antaget, at hun en dag ville erstatte sin far i det højeste embede.

Tokajev afløste Nursultan Nazarbajev, der har regeret efter det sovjetiske Kasakhstan siden uafhængigheden i 1991, og overraskende trak sig tilbage i foråret sidste år. Nazarbajev bevarede dog en indflydelsesrig position. Tokajev roser regelmæssigt sin mentor Nazarbajev men præsenterer samtidig sig selv som en reformator.

Share This