Valdis Dombrovski, ”megakommissæren” fra Letland

Valdis Dombrovski Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Letland: Som kommissionsforkvinde rangerer Tysklands Ursula von der Leyen højest på listen over de mest indflydelsesrige personer i EU. Nummer to på listen er helt klart Letlands tidligere ministerpræsident, den 49-årige Valdis Dombrovski, der er en af de tre vicechefer i Kommissionen.

Han er ansvarlig for økonomi, men for få uger siden overtog han derudover ansvaret for handel efter Irlands Phil Hogan, der trak sig fra posten. Hermed er Dombrovski blevet ”megakommissær”, skriver det polske ”Polityka” (38.2020).

Von der Leyen er Kommissionens ansigt udadtil, men Dombrovski er den person i EU-toppen, der har størst reel magt. Hverken Donald Tusk eller nogen anden politiker fra Central- og Østeuropa har haft så stor indflydelse som Dombrovski.

Dombrovski har polske rødder. Han gennemførte studierne i Tyskland og USA. Han måtte trække sig som ministerpræsident i Letland, da han blev fundet politisk ansvarlig for sammenstyrtning af et supermarked i Riga for en del år tilbage. Det hæmmede dog ikke hans karriere i EU-systemet.  

I Bruxelles, siges det i ”Polityka’s” artikel, anses Dombrovski som en ”kedsommelig bureaukrat”, som prototype på en topperson i EU-bureaukratiet. Det har ikke hindret Dombrovski i at skaffe sig uformelle forbindelser og gode netværk, tværtimod. Hvis centrum-højre vinder næste Europaparlamentsvalg kan Dombrovski meget vel komme i spil som efterfølger for Ursula von der Leyen. 

Share This