USA leverer fem gange så meget gas til EU som Rusland

Et LNG skib Foto: devopstom

Af Michael Skovgaard

Rusland/USA: Russiske Gazprom har måske grund til bekymring, da flydende gas (LNG) fra USA klart dominerer gasmarkedet – det skriver det polske medie Rp.pl.

I januar har USA leveret fem gange så meget gas til EU som Gazprom, og den situation er historisk. EU‘s import af LNG slår alle rekorder og kompenserer for nedgangen i de russiske leverancer.

Ifølge Bloomberg importerede vesteuropæiske lande 250 mio. kubikmeter gas dagligt i starten af januar. Langt størstedelen er fra USA, hvorfra 30 tankskibe satte kursen mod Europa i december sidste år. Dermed er Europa reddet fra en energikrise som følge af mangelen på russisk gas.

Ifølge det slovakiske energiselskab Eustream faldt leverancerne af russisk gas til 54 mio. kubikmeter dagligt i den første uge af januar. Det er blot halvt så meget som i januar 2021.

På verdensplan er produktionen af LNG stigende, og den ventes at ramme 449 mio. tons i 2025, hvilket vil medføre et overskud på markedet i form af 34 mio. tons. Og netop i 2025 udløber flere af Gazproms langtidskonkrakter med Tyrkiet og flere europæiske lande.

Dermed kan det være helt slut med Ruslands rolle som førende eksportør af gas til Europa.   

Share This