USA køber mere russisk olie

Oliefelter i den persiske bugt i Iran Foto: Alireza 824

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

USA/Rusland: USA vil formentlig i 2021 importere i hvert fald 5 pct. mere olie fra Rusland, en stigning på 10 mio. tønder, det oplyser analytikere til avisen ”Izvestia”. I 2020 leverede Rusland sammenlagt 196.9 mio. tønder til USA. USA hører stadig til de større importører af olie. USA producerer dagligt 11 mio. tønder olie pr. dag, men forbruger omkring 20 mio. tønder. Rusland, Canada og Mexico er de største leverandører og har overhalet Saudi Arabien og landene i den Persiske Golf.

Den amerikanske olieimport ventes at stige støt i takt med, at COVID-19 pandemien flader ud. En stor del af den amerikansk producerede olie passer ikke til raffinaderierne i USA, siger Alexander Frolov fra det Nationale Institut for Energi. Over de sidste 10 år er den amerikanske olieproduktion fordoblet, men det rækker ikke nok til at dække det indenlandske forbrug fuldt ud.

Grundet sanktioner kan USA ikke importere olie fra Venezuela og Iran. Russisk olie er ret billig og passer til de amerikanske raffinaderier. Olie og olieprodukter er ikke omfattet af de amerikanske sanktioner over for Rusland. Men USA sanktionerer europæiske landes energiimport fra Rusland, bedst kendt Northstream II. USA vil gerne sælge mere flydende gas (LNG) til Europa. I manges er det udtryk for dobbeltmoral. 

Share This