Uroligheder i Beograd efter corona-lockdown

Serbiens parlament i Beograd Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Serbien: Det serbiske politi var oppe mod tusindvis af demonstranter tirsdag aften, som var samlet foran parlamentet i Beograd for at demonstrere mod præsident Vucics nye tiltag mod corona, som blandt andet indebærer udgangsforbud i den kommende weekend.

Politichef Vladimir Rebic sagde, at 23 personer var blevet anholdt under de voldsomme kampe, og 43 betjente og 17 demonstranter blev kvæstet under de timelange kampe i den serbiske hovedstad.

Politiet var oppe imod en gruppe demonstranter, som ville bryde ind i parlamentet, hvorefter politiet satte ind med tåregas.

Den regionale tv-station TV N1 bragte optagelser af demonstranter, som ikke opførte sig voldeligt, og det har medført, at politiet nu vil blive undersøgt for unødig brug af vold.

Demonstranterne opfordrede Vucic til at træde tilbage. Kritikere sagde, at han har slækket på restriktionerne for hurtigt og dermed bidraget til en ny corona-bølge for at kunne afholde valg den 21. juni, som han i øvrigt vandt.

Regeringschef Ana Brnabic, som tilhører Vucics parti SNS, fordømte optøjerne som et voldeligt angreb på parlamentet. En gruppe af oppositionsparter „Forbund for Serbien“ har meddelt, at der vil komme flere demonstrationer.

Kort før det nye udgangsforbud blev der meldt om 13 nye corona-dødsfald i løbet af 24 timer. Det højeste antal døde siden udbruddet af corona i Serbien.

Indtil videre står det ikke klart, om udgangsforbudet kun vil gælde Beograd eller hele landet. Det vil regeringens krisestab afgøre. For tiden bliver 4000 corona-patienter behandlet på landets hospitaler.

https://youtu.be/NaZ7y0peT74
Share This