Urafstemning om oppositionens kandidat til posten som ministerpræsident i Ungarn

Ungarns hovedstad Budapest Foto. Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Viktor Orbán og hans parti Fidesz har siden 2010 evnet at vinde tre valg i træk. Èn af flere årsager hertil er, at oppositionen hverken har evnet at samles om et fælles program eller en fælles kandidat til posten som ministerpræsident. Det forsøges undgået ved det kommende valg i 2022.

Som tidligere beskrevet i www.mreast.dk vil 6 oppositionspartier denne gang optræde samlet ved valget. De 6 partier spænder fra et miljøparti, alternative bevægelsespartier, et centrum-liberalt og et socialistisk. Hertil kommer partiet Jobbik, et tidligere yderliggående højreparti. I september skal de afholde urafstemninger om, hvem der skal besætte posten som regeringschef, skulle oppositionen vinde valget. Storfavorit er her den nuværende borgmester i Budapest, Georgely Karáczony.

Ved flere lokalvalg, herunder i hovedstaden, er det lykkedes oppositionen af vinde borgmesterposter. Valgkampagnen vil iflg. eksperter i meget høj grad komme til at dreje sig om den økonomiske genopretning efter COVID-19 pandemien. Orbán peger på, at vaccine-programmet i Ungarn er forløbet over al forventning. Ungarn nu er på vej mod politisk og økonomisk ”normalitet”.

I lørdags fremlagde Karaczony sit politiske program. I brede vendinger understregede han her behovet for forandring og ”et bedre liv” for alle, ikke kun for eliten (”Daily News Hungary”, 16.5.2021). Ungarn skal ”genforenes” efter 10 år med Fidesz ved magten, erklærede han. Han foreslog oprettet en ny bred ”Movement 99” bevægelse for at få skabt forandring, ikke som et alternativ til, men som et supplement til de politiske partier.

Mange i Ungarn har ikke tillid til politiske partier. Hans nye bevægelse har allerede fået støtte fra prominente personer som eksempelvis tidligere statssekretær Jozsef Angyan, filosoffen Janos Kiss, tidligere centralbankchef Peter Akos Bod, sociologen Zsuzsa Ferge og en del kunstnere.  

En meningsmåling fra instituttet Median gav Fidesz 40 pct. af stemmerne. Den fælles opposition står til 36 pct. Valget kan således blive meget tæt. Det vil helt givet blive fulgt med stor interesse, ikke mindst i Bruxelles. Viktor Orbán er som bekendt noget nær et sammenligningspunkt for højrenationale i Europa, en udfordring for det liberale establishment.     

Share This