Ungarsk valg uden spænding

Ungarn valg1

Valgplakaterne i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Ungarn: De seneste meningsmålinger tyder på, at det ungarske national-konservative parti Fidesz, med premierminister Viktor Orbán i spidsen, vinder dagens parlamentsvalg  og får fire år mere, som Ungarns regerende parti. Partiet står ifølge analysevirksomheden Medián Opinion Research Institut, til at genvinde sin ledende position i det ungarske parlament. Samme meningsmåling giver Fidesz en chance for  at opnå det totredjedelsflertal, som partiet fik ved valget i 2010, og som giver partiet mere eller mindre mulighed for at gøre som det vil.

Det ultranationalistiske parti Jobbik, forventes at bevare de omkring 17 procent af stemmerne, partiet fik sidste år, Socialisterne omkring 25 procent af stemmerne, mens Ungarns grønne parti,  LMP, forventes muligvis at klare spærregrænsen på fem procent.

Ungarns regerende parti Fidesz, som altså nu står for endnu en regeringsperiode, har siden valget i 2010 benyttet sit absolutte flertal til blandt andet ændringer af den ungarske forfatning, en ny medielov, en ny lov om statsborgerskab eller en ny valglov. Love som alle sammen har fået voldsom kritik i EU og som ofte bliver karakteriseret som et skridt væk fra de demokratiske spilleregler. ota

Share This