Ungarns regering efter Orbán vil ikke respektere landets forfatning

Klara Dobrev Foto: EU Parliament

Ungarn: I tilfælde af at den ungarske opposition vinder valget, vil den ikke respektere landets forfatning, selv uden det nødvendige to tredjedeles flertal til ændring af forfatningen. Det sagde oppositionens premierministerkandidater i en debat i ATV-tv. Det var den første debat, hvor alle fem oppositionskandidater deltog. Et af emnerne var, hvordan en mulig ny regering vil fungere efter valget i Ungarn, hvor Fidesz forbandt mange love eller institutioner og deres besættelse med et forfatningsmæssigt flertal og vedtog en helt ny forfatning, såkaldt Ungarns grundlæggende lov.

Alle kandidater bakkede i debatten på forskellige måder om at ignorere forfatningen. Ifølge Budapest-borgmesteren og en af favoritterne fra primær Gergely Karácsonye, er det nødvendigt at erklære “lovlig annullation af Grundloven.” Borgmesteren lovede desuden at ′′ beordre skattekontoret til at fastfryse bankkonti af alle, der uretmæssigt havde beriget sig selv de sidste år med offentlige penge.”

Europolitiker Klára Dobrev tilsluttede sig: “Hvis vi ikke har et forfatningsflertal, sker det ganske enkelt, og jeg er enig med mine kolleger i, at vi vil erklære, Grundloven for grundlovsstridig. Det er fordi det skaber ubegrænset magt hos en part. Uden det vil vi ikke kunne regere.”

Andre kandidater var enige. Péter Märki-Zay eksempelvis, at “for at afregne (med korruption, red.) vil det være nødvendigt at vedtage en ny fælles forfatning. Den nuværende duer ikke for det, fordi den cementerer Fidesz ved magten.”

Under og efter debatten vakte oppositionspolitikernes planer en lang række reaktioner. Populær oppositionsjournalist András Hont kritiserer oppositionspolitikerne: ′′ Ingen, jeg gentager, ingen skal ændre, endsige afskaffe grundloven eller forfatningsloven  med et halvt flertal. Hvem siger det, lyver, og hvis fem mennesker siger det på én gang, så lyver fem mennesker.” Den tidligere formand for Jobbik Gábor Vona kommenterede på samme måde. Ifølge ham ville det betyde en risiko for borgerkrig at ignorere forfatningen.

Klára Dobrev gentog sin holdning også senere ved et kampagnearrangement i Gyöngyös: ′′ Jeg vil være ligeglad med to tredjedeles flertal. Og jeg foreslår alle, at den bedrageriske, grundlovsstridigt skabte Grundlov ikke skal binde vores hænder i at opbygge et demokratisk Ungarn.”

Under Fidesz-regeringen, er ændringer af en række love og nyoprettede institutioner betinget af forfatningsflertallet. Eksempelvis er den medielov, der har skabt det såkaldte medieråd, der er besat af Fidesz-nominerede, forfatningssikret. Uden forfatningsflertal er det også umuligt at ændre besættelsen af budgetbestyrelsen, der godkender ethvert nationalbudget og også er besat af Fidesz. I praksis betyder det, at en eventuel ny regering ikke ville kunne presse sit eget statsbudget igennem uden at ændre grundloven.

Oppositionens primærvalg begynder i dag og varer indtil næste søndag. En eventuel anden runde afholdes fra 4. oktober til 10., hvis ingen kandidat modtager over 50 procent.

Artiklen er publiceret af den tjekkiske nyhedssite “Co se deje v Madarsku” (Hvad sker der i Ungarn), som Mr.East har indledt et samarbejde med. Der kan forekomme mindre oversættelsesfejl som skyldes manglende tidsmæssige og økonomiske ressourcer.

Share This