Ungarns præsident træder tilbage

Katalin Novak Foto: Elekes Andor

Ungarn: Skandalen med benådning af ​​vicedirektøren for et børnehjem i byen Bicske, som dækkede over institutionens direktørs seksuelle misbrug af børn og efterfølgende folkelige protester får den ungarske præsident Katalin Novak til at trække sig fra sin post.

Novak besluttede sidste forår at benåde omkring flere dømte i sagen. Blandt dem var vicedirektøren for børnehjemmet i Bicske, som i årevis dækkede over sin chefs pædofile handlinger og tvang ofrene til at trække deres udtalelser tilbage. Retten sendte ham i fængsel i tre år og fire måneder. Han havde allerede afsonet det meste af sin straf, da præsidenten benådede ham. Direktøren selv blev idømt otte års fængsel for at have misbrugt flere mindreårige drenge i årene 2004 og 2016.

“Jeg begik en fejl. I dag er den sidste dag, jeg vil tale til jer som præsident. Jeg har altid slået til lyd for beskyttelse af børn og familier,” sagde Novak i en tv-tale lørdag.

Ligeledes den tidligere justitsminister Judit Varga, som skulle have været Fidesz` topkandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet, trækker sig tilbage fra politik. Hun var justitsminister på tidspunktet for benådningen. ota

Share This