Ungarns parlament afviser Orbáns stramning af loven under corona-krisen. Loven bliver nok vedtaget i næste uge

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Ungarn: Ungarns parlament afviser at støtte forlængelse af undtagelsestilstanden i landet til en ikke nærmere defineret tidspunkt. Beslutningen, som krævede en 4/5 flertal, ville have betydet, at landets regerende parti Fidesz vil kunne vedtage beslutninger per dekret og uden parlamentets afstemning. Beslutningsforslaget kommer til afstemning igen i næste uge, hvor det formentlig bliver vedtaget, da det anden gang kun kræver et 2/3 flertal, som Fidesz har i parlamentet. Dog under forudsætning af, at undtagelsestilstanden i landet fortsætter, skriver internationale medier.

Det ungarske forslag er det mest vidtgående og radikalt i EU og har skabt massevis af omtale i udenlandske medier, også Danmark. Grunden til, at forslaget ikke er blevet vedtaget var, at oppositionen ikke blev indraget i beslutningen. Forslaget inkluderer bl.a.:

  1. Forlængelse af undtagelsestilstanden og midlertidig suspendering af parlamentet
  2. Forbud af valg og folkeafstemninger
  3. Hindring af sikkerhedsmæssige foranstaltninger under undtagelsestilstanden skal kunne straffes med fængsel
  4. Udbredelse af fake news skal kunne straffes med fængselstraf op til fem år

Flere oppostionspolitikere mener, at forslaget er bekymrende og betegner det for at være et diktatur.

Heriblandt Timea Szabó, formand for partiet Párbeszéd, som mener, at parlamentet sagtens kan mødes og stemme online. Budapests borgmester Gergely Karácsony udtrykte ellers støtte til Orbán, men krævede  en garanti for, at undtagelsestilstanden foreløbigt kun skal til 90 dage. Samme betingelse blev krævet af Bertalan Tóth fra MSZP.

‘Det afviste dog Viktor Orbán, da det ifølge ham ikke er afklaret, hvornår den nuværende krise slutter. Han kommenterede desuden oppositionens afvisning af at bakke op om forslaget med: “Oppositionen har hele tiden talt om, at Ungarn er et ikke-demokratisk land uden en retsstat. Hvordan kan det så være, at I ved at afvise siger, at I redder det demokratiske Ungarn.” ota

Share This