Ungarns opposition protesterer mod “Orbáns tyveri” af offentlige midler

Illustrationsfoto: Burrows

Af Michael Skovgaard

Ungarn: De ungarske oppositionspartier har underskrevet en erklæring, hvori de protesterer mod Fidesz-regeringens nye tiltag, som sender “skatteyderpenge ned i lommerne på Orbáns partifæller” – det skriver „Ungarn Heute“.

Samtidig protesterer de mod alle afgørelser, som strider imod det ungarske folks interesser. Erklæringen er underskrevet af Demokratisk Koalition, Jobbik, LMP, Momentum, Socialisterne og Párbeszéd – dvs. partier fra et bredt politisk spektrum.

Ifølge de seks partier har privatiseringen i Ungarn nået et niveau, hvor Orbán med nye love har virkeliggjort et reelt tyveri af offentlige midler. En ny lovpakke, som skulle omhandle forvaltning af offentlige midler og formuer, tjener udelukkende dette formål.

Orbán har fortsat sin privatiseringsrunde i ly af corona-pandemien, og det handler om milliardbeløb, hvor regeringen tilgodeser Fidesz-medlemmer og andre fra Orbáns inderkreds.

Med henblik på valget næste år sagde de seks partier, at de vil erobre landet tilbage fra den herskende elite og genindføre demokrati, retsstatsprincipper og uafhængige domstole og give de offentlige midler tilbage til det ungarske folk.

Som et af få udenlandske medier har den schweiziske tv-station SRF beskæftiget sig med temaet. Her lød det: „Ungarns regering flytter statslige midler over i private fonde, hvis bestyrelser udelukkende består af Fidesz-medlemmer og folk fra Orbáns inderkreds“.

Share This