Ungarn vil have vacciner fra øst, men gas fra vest

Ungarns udenrigsminister Péter Szijjarto Foto- Cancillería del Ecuador

Af Michael Skovgaard

Ungarn: Tirsdag skrev Ungarns handels- udenrigsminister Péter Szijjártó på Twitter, at  vaccine-leverancer fra øst er nødvendige for at redde menneskeliv, mens gas fra vest er nødvendig for industrien.

Ministeren sagde, at et transportfly er på vej med 180.000 doser vaccine fra Rusland, alt i imens 90 mio. kubikmeter flydende gas er på vej fra USA. Gassen skal leveres i terminalen ved den kroatiske ø Krk og derefter sendes videre til Ungarn.

Szijjártó tilføjede, at når den seneste sending er ankommet, vil Ungarn i alt have modtaget 1.778.000 doser vaccine fra Rusland. Derudover har landet bestilt 5 mio. doser af den kinesiske Sinopharm-vaccine.

Med hensyn til energiforsyningen sagde han, at efter 70 år flyder der vestlig gas til Ungarn. Om den relativt dyre flydende gas fra USA bliver en varig løsning, nævnte han intet om. Muligvis er det en midlertidig løsning, indtil der kan leveres gas til Ungarn fra Aserbajdsjan, når TAP-ledningen er fuldt udbygget. Men uanset hvad tyder alt på, at Ungarn i lighed med flere andre øst- og balkanlande stræber efter at blive mindre afhængige af russisk gas.

Den nye gasterminal ved den kroatiske ø Krk åbnede i februar i år. Terminalen er forbundet med det kroatiske gasnet og er delvist finansieret af EU med et tilskud på 124 mio. euro. Anlægget har en årlig kapacitet på 2,6 mia. kubikmeter gas, som skal leveres til EU-landene Ungarn, Slovenien, Italien og Serbien og Montenegro, som ikke er medlemmer af EU. Allerede nu er terminalen fuldt booket for leverancer tre år frem.

Share This