Ungarn-Østrig: Optrapning af ”flygtninge-krigen”

Flygtninge på grænsen mellem Serbien og Ungarn  Foto: Niels Otto Pedersen

Flygtninge på grænsen mellem Serbien og Ungarn Foto: Niels Otto Pedersen

 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn/Østrig: Forholdet mellem Ungarn og Østrig er lige nu mildt sagt ikke harmonisk. Det bedste der kan siges, er at de to landes ministerpræsidenter, Viktor Orbán og Werner Faymann har haft telefonsamler, og at de skal mødes en af de nærmeste dage for at få dæmpet uoverensstemmelserne.Viktor Orbán lægger ikke skjul på, hvori uenigheden består. EU er ikke i stand til at kontrollere Schengen-grænsen og Østrig og for den sags skyld EU som helhed bidrager ikke til, at det sker.

Derfor vil Ungarn sende endnu mere politi og måske inden længe også militær til grænsen. ”Migranter må ikke paralysere” Ungarn, erklærer Viktor Orbán.

“Flere og flere er økonomiske, ikke krigsflygtninge”, tilføjer han han.

Faymann er citeret for at have skulle sagt, at regeringen i Budapest har misinformeret Østrig om det reelle flygtningetal og skal have sagt, at ”den der tror på, at hegnet løser problemet, diskvalificerer sig selv.

Statssekretær Levente Magyar siger, at Faymann bør afholde sig fra den slags udtalelser. Han har diskvalificeret sig selv, da han ikke har bidraget med noget som helst til at få løst flygtningeproblemet.

De to statsministre har sandelig noget at tale med hinanden om, når de mødes, og som om dette ikke var nok, så er der kommet udmeldinger fra socialdemokraterne i Schweiz og fra det næststørste regeringsparti i alpelandet.

Schweiz bør straffe Orbán og Ungarn ved at fastfryse al finansiel støtte på grund af krænkelser af menneskerettighederne og skandaløs håndtering af flygtningesituationen, mener man.

Lederen af regeringspartiet i Schweiz kræver ligefrem, at Orbán får indrejseforbud til Schweiz!

Ungarns udenrigsminister, Péter Szijárto svarer igen, at Ungarn overholder alle regler, og at flere og flere flygtninge agerer aggressivt og nægter at samarbejde med myndighederne.

At hjælpe illegal passage af grænsen og transportere flygtninge er strafbart i Ungarn, siger han og tilføjer, at det vi oplever lige nu mest af alt er en smædekampagne mod Ungarn. Jo, EU og landene i det centrale Europa er i indbyrdes strid, i mere end blot en ordkrig. Fælleseuropæiske løsninger har lige nu ringe udsigter.

Kilde: ”Hungary Matters”

Share This