Ungarn og Østrig på talefod igen

Viktor Orbán Foto: European People's Party

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Søren Riishøj_2Ungarn/Østrig: For et års tid siden var forholdet mellem Østrig og Ungarn iskoldt. I dag er det anderledes. I tirsdags mødtes Viktor Orbán med sin østrigske kollega Cristian Kern, og her var stemningen næsten “hjertelig”. Forholdet er forbedret, erklærede Orbán, og “et nyt kapitel er åbnet”.

Kern erkendte, at den hårde ungarske linje når det gælder grænsekontrol, faktisk har gavnet Østrig og Tyskland. Ungarn, sagde Orbán videre”, har forståelse for, at Østrig styrker kontrollen med sin østgrænse for at standse strømmen af flygtninge og immigranter via Serbien.

Ungarn vil stille 20 politiofficerer til rådighed for at hjælpe med patruljeringen af grænsen mod syd. Orbán er indstillet på, at Østrig tilbagesender flygtninge til Ungarn, der er kommet til Østrig via Ungarn. De vil da blive udvist fra Ungarn og sendt til deres hjemlande eller Grækenland.

Det er heller ingen hemmelighed, at både Ungarn og Østrig er “duer” når det gælder Rusland og er imod fortsatte sanktioner.

Orbán blev på pressemødet spurgt nærmere om sine tidligere udtalelser om at støtte Donald Trump. Den gentog han, endda i en meget stærk variant. Demokraternes udenrigspolitiske plan, erklærede han lige ud, er “bad for Europe and deadly for Hungary”. Om Østrig støtter den udtalelse fra Orbán er der dog ikke meldinger om.

Share This