Ungarn kritisk over for corona-hjælpefond

Ungarns hovedstad Budapest Foto. Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

EU: „Sparebanden“ anført af Danmark og Østrig får nu tilslutning fra flere centraleuropæiske lande.

Først var det Østrig, Holland, Danmark og Sverige. Tjekkiet forholdt sig også skeptisk, og nu har Ungarn meldt sig ind i koret af lande, som kritiserer Merkels og Macrons hjælpepakke, som hovedsageligt vil gavne sydeuropæiske lande, som allerede var dybt forgældede før corona-pandemien.

Onsdag sagde flere ungarske EU-parlamentsmedlemmer, at Ursula von der Leyens oplæg er er uacceptabelt for Ungarn. Tamás Deutsch (Fidesz) sagde, at Ungarn stort set ikke får noget ud af pakken, da det beløb landet vil modtage stort set svarer til det, som Ungarn betaler ind til fonden.

Andre lande som Polen, Litauen og Bulgarien forventes også at forholde sig kritisk, da de i realiteten vil blive nettobidragydere. Det vil sige, at de reelt skal betale til lande som Italien, Spanien og Frankrig.

Tidligere har især den tjekkiske ministerpræsident Andrej Babis peget på det urimelige i, at landet reelt skal straffes for at føre en ansvarlig økonomisk politik og overholde konvergensreglerne – dvs. grænser for underskud på budgettet og statsgæld i modsætning til Frankrig, Italien og Spanien. 

Desuden har både Tjekkiet og Ungarn formået at inddæmme corona-virus med rettidig omhu og tidlig indgriben, således at disse lande er gået relativt fri i forhold til de fleste andre EU-lande.


Share This