Undtagelsestilstand i Polen for første gang siden Jaruzelski

Foto: Olek Remesz

Af Michael Hardenfelt

Polen: For første gang Jaruzelski i 1981 indførte krigsretstilstand, og dermed forsøgte at kvæle Solidaritet, foreligger der nu en formel anmodning om undtagelsestilstand i Polen. Hvor regeringen har nægtet, at der var et behov for undtagelsestilstand i forbindelse med bekæmpelse af Corona-pandemien, mener man nu, at en række flygtninge på grænsen mellem Hviderusland og Polen fordrer undtagelsestilstand i hele grænseområdet.

Premierministeren har fremsat en officiel anmodning til præsidenten. Udsteder han en beslutning om undtagelsestilstand i grænseområdet, kan denne indenfor 48 timer forkastes af parlamentet, men det vil næppe være sandsynligt. Undtagelsestilstanden kan efter 30 dage forlænges af parlamentet.

Undtagelsestilstand kan begrænse borgernes frihedsrettigheder, men ydermere forhindrer undtagelsestilstand, at der indenfor de nærmeste 90 dage efter dens afslutning kan gennemføres landsdækkende folkeafstemninger, herunder parlamentsvalg. Undtagelsestilstand sikrer således regeringen i mindst 120 dage, næsten uanset hvad der sker politisk. Undtagelsen vil her være et konstruktivt mistillidsvotum, hvor et flertal i parlamentet enes om en anden premierminister, men det er næppe sandsynligt i øjeblikket.

Anledningen er en lille gruppe afghanske flygtninge, som indtil videre har opholdt sig på grænsen mellem Polen og Hviderusland i omkring uger. Polen nægter dem fødevarer og lægehjælp, og er i færd med at bygge et højt pigtrådshegn på grænsen til Hviderusland, der (formodentligt korrekt) beskyldes for at skubbe flygtninge fra 3-verdenslande ind i EU som hævn for de nyligt indførte sanktioner. Undtagelsestilstanden vil formodentlig træde i kraft i dag.

Share This