Ukrainsk „problembarn“ bliver sendt til Brasilien

Andrij Melnyk Foto: Bundestagsfraktion Bündnis 90/Die Grünen

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Ukraines viceudenrigsminister Andrij Melnyk skal nu være ambassadør i Brasilien. Melnyk var tidligere ambassadør i Tyskland, hvor han vakte opsigt med en række fornærmelser mod den tyske kansler – det skriver flere tyske medier.

Umiddelbart ligner det en noget overraskende degradering af Melnyk. Den officielle baggrund er, at der lever 500.000 mennesker med ukrainsk baggrund i Brasilien, og indtil krigens start var Brasilien en vigtig handelspartner for Ukraine. Brasiliens nye præsident Lula er imod våbenleverancer til Ukraine og har ved flere lejligheder givet USA og EU skylden for krigen i Ukraine og kræver fredsforhandlinger.

Det ligner en svær opgave for Melnyk, som indtil nu kun har været aktiv i tysksprogede lande. Flere eksperter ser derfor udnævnelsen af Melnyk som en klar degradering. Det skal også ses i lyset af Melnyks åbenlyse kritik af den nye ukrainske ambassadør i Tyskland Oleksiev Makieiv, som han på ganske udiplomatisk vis opfordrede til „at lette røven“ og kræve leverancer af tyske jagerfly og krigsskibe og indlemmelse i NATO snarest muligt.

Melnyk gjorde sig i det forløbne år uheldigt bemærket i Tyskland i flere tv-udsendelser, hvor han slyngede om sig med flere fornærmende udtalelser mod Tyskland, hvilket ikke just befordrede den tyske vilje til at sende våben til Ukraine. Det er der så siden rettet op på i form af leverancer af tyske Leopard-kampvogne.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over i Tyskland, og dermed den indirekte årsag til hjemkaldelsen af Melnyk, var hans åbenlyse støtte til den ukrainske separatisleder Stepan Bandera, som under 2. Verdenskrig var medskyldig i nazisternes drab på jøder. Bandera fejres stadig som en helt i det vestlige Ukraine især i oblasten Lviv, og netop den fortælling er en af grundstenene i Putins propaganda vedrørende nazister i Ukraine.

Degraderingen af Melnyk tyder også på interne gnidninger i Ukraines regering, hvor udenrigsminister Dmytri Kuleba ikke nødvendigvis følger Zelenskyjs agenda. Kuleba har senest advaret om, at Ukraine ikke skal gøre sig for store forhåbninger med hensyn til den kommende forårsoffensiv. Til tyske RND har han senest udtalt, at Ukraine stadig ikke har nok våben til at sikre en ukrainsk sejr eller fremgang.     

Share This