Ukrainsk ambassadør dummer sig igen – og denne gang kan det få fatale følger for Ukraine

Elon Musk Foto: Tesla Owners Club Belgium

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Elon Musks firma Space-X vil ikke længere betale for Starlink-satellitterne, som gør det muligt for Ukraine og landets hær at kommunikere via mobiltelefon og nettet. Han har derimod foreslået, at Pentagon tager over og betaler det hele. Indtil videre har driften i år kostet 120 mio. dollar – det skriver Berliner Zeitung.

Musks udmelding kom i kølvandet på et Twitter-opslag, hvor han foreslog fredsforhandlinger og nye afstemninger i Donetsk og Luhansk.

Den nu forhenværende ambassadør i Tyskland Andrij Melnyk replicerede med et aggressivt opslag, hvor han sagde „fuck off“ til Musk med henblik på dennes forslag om forhandlinger. Musk svarede så tilbage, at han ville følge Melnyks „henstilling“ om at skrubbe af og trække sig fra finansieringen af Starlink.

Hvis Starlink dermed ophører med at fungere i Ukraine, kan det få alvorlige konsekvenser, da det er altafgørende for militær rekognoscering. Selv om Pentagon eller andre skulle overtage finansieringen, er det ikke givet, at Musk fortsat vil stille tjenesten vil rådighed for Ukraine. 

Melnyk har været i vælten i sin tid i Berlin, hvor han har skældt ud på stort set alt og alle især med henblik på manglende våbenleverancer. Bægeret flød endegyldigt over, da han i et tv-interview erklærede sig som glødende tilhænger af den ukrainske nationalistleder Stepan Bandera, som sympatiserede med Mussolini under 2. Verdenskrig. Bandera var indirekte årsag til, at nazisterne udryddede et stort antal polakker og jøder i det daværende Ukraine.   

Share This