Ukraines præsident lancerer de-oligarkisering af Ukraine

Volodymyr Zelenskij Foto- Mykhaylo Markiv : The Presidential Administration of Ukraine

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: I bestræbelserne på at skaffe sig bredere politisk opbakning hjemme og i udlandet har Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj iværksat en plan, eller måske snarere en kampagne rettet mod landets oligarker. Ukraine skal gøres bedre for den brede befolkning, ikke kun for de rigeste, lyder det.

I det forslag, Zelensky har overbragt parlamentet, defineres en “oligark” ud fra fire kriterier: politisk engagement, monopolstatus, omfanget af formuer samt kontrol over medier. Oligarker skal registreres. Det skal ske via Rådet for National Sikkerhed og Forsvar. Registrerede oligarker skal afholde sig fra politik og må ikke tage del i nye privatiseringer. Topfolk i embedsapparatet må ikke have kontakter til oligarker.

Blandt de skønsmæssigt 30 rige oligarker finder vi milliardæren Rinat Achmetov, Dmytro Firtash, Ihor Kolomojski, som støttede Zelenskyj under præsidentvalgkampen, Petro Porosjenko, den tidligere præsident, samt Viktor Medvedchuk, der regnes for pro-russisk og derfor er i husarrest. Firtash opholder sig i Wien og forsøger at undgå retsforfølgelse i USA.

Om deoligarkiseringen lykkes vil tiden vise. Zelenskyjs popularitet har været dalende, men han vil dog iflg. meningsmålingerne fortsat kunne slå Porosjenko i tilfælde af et præsidentvalg nu.

Share This