Ukraines præsident afslører en “offentlig hemmelighed”, den handler om NATO

Volodymyr Zelenskij Foto- Mykhaylo Markiv : The Presidential Administration of Ukraine

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Ukraines præsident Zelenskij ser ingen muligheder for, at landet kan blive optaget i NATO. Til „Bild“ udtaler han, at landet gerne vil optages, men processen udvikler sig ikke. Det er der flere grunde til.

„Ikke kun Rusland er imod Ukraines medlemsskab. Flere andre NATO-lande støtter Moskvas linje i denne sag. Det er en „offentlig“ hemmelighed“, lød det fra Zelenskij. Han nævnte dog ikke eksakt, hvilke lande det drejer sig om, da han stadig nærer et håb om disse landes støtte.

„Vi har det ikke nemt med disse naboer og vil ikke løbe risikoen for diplomatiske forviklinger“, sagde han videre. Zelenskij nævnte en folkeafstemning vedrørende medlemsskab af NATO som en mulighed. Han understregede, at det bør være op til Ukraine selv at afgøre et medlemsskab, men lige nu giver det ingen mening. Nok har man fået en invitation, men der er intet tidsmæssigt perspektiv.

Zelenskij sagde videre, at landet ikke ønsker soldater fra andre lande i Ukraine, da det blot vil føre til yderligere destabilisering. Rusland skal ikke dermed få en grund til at optrappe situationen yderligere. Men Ukraine tager gerne imod våbenleverancer og finansiel støtte.

De såkaldte „naboer“, Zelenskij omtaler, er i første omgang formentlig Ungarn, hvor Viktor Orbán har udtalt sig imod Ukraines NATO-tiltræden. Det kan dog ændre sig efter valget i april, hvis Orbán og Fidesz taber magten. Også Kroatien følger Ungarns linje. Frankrig anses også for at være imod Ukraines optagelse i NATO, og Tysklands holdning er uklar. Begge lande stemte imod, da det var på tale at optage Ukraine i NATO i 2008.

Vil du vide mere om Ukraine-konflikten, læs Mr.East nyheder.

Share This