Ukraines ambassadør kalder Schröder for Putins lobbyist, imens tjener den tidligere kansler kassen

Schröder-Fot: André Zahn

Af Michael Skovgaard

Ukraine/Tyskland: Ukraines ambassadør i Tyskland Andrij Melnyk har tilbagevist alle udsagn fra den tidligere tyske kansler Schröder vedrørende ophævelse af sanktionerne mod Rusland.

„Gerhard Schröder er Putins top-lobbyist i Tyskland“, sagde ambassadøren til dagbladet der Tagesspiegel.

„Der er ikke kun en meget direkte forbindelse, men en total afhængighed af Putin i forhold til Schröders ytringer og hans tvivlsomme engagement for Putin. Målet er at gøre Moskvas aggressive politik stueren i Tyskland.“

Ambassadøren henviste til, at både kansler Merkel og SPD-ministrene holder fast i sanktionerne mod Rusland, og denne solidaritet er Ukraine taknemmelig for. Og Melnyk nævnte videre, at Schröders forsøg på at få lempet sanktionerne har været forgæves indtil videre.

„Som Putins trojanske hest har Schröder blot forkludret alt“.  

Schröders umiddelbare reaktion var et tilbud om et væddemål med ambassadøren på, at Ukraine ikke ville få Krim tilbage i hans levetid.

Schröders arbejde for russiske energikoncerner er blevet kritiseret fra flere sider.

Kort efter sin afgang som kansler i 2005 blev han formand for aktionærudvalget i Nord Stream, og i det efterfølgende projekt Nord Stream 2 blev han bestyrelsesformand. Begge foretagender hører helt eller delvist under Gazprom. For disse poster modtager Schröder 250.000 euro årligt. Siden 2017 har Schröder desuden været bestyrelsesformand for oliekoncernen Rosneft. Alene for denne post skulle Schröder angiveligt modtage en årlig hyre på 600.000 euro svarende til knap 4,5 millioner danske kroner.

Derudover modtager Schröder som tidligere kansler og medlem af delstatsregeringen i Niedersachsen en pension på 8.000 euro om måneden. Det fremgår af en opgørelse fra Vermögen Magazin.

Endelig modtager Schröder 561.000 euro (godt 4 mio. kroner) årligt til driften af et kontor i Berlin. I lighed med andre tidligere kanslere har Schröder krav på et bemandet kontor betalt af det offentlige.  Kritikere har dog peget på, at dette beløb bør reduceres.  Dertil kommer honorarer på 50.000-75.000 euro for foredrag eller en personlig optræden.

Den tidligere SPD-forbundskanslers personlige formue anslås til 20 mio. euro (150 mio. kroner.)

Share This