Ukrainere topper listen over menneskesmuglere af illegale migranter fra Mellemøsten

Illustrationsfoto: Youtube

Tjekkiet: Tjekkiske politidata viser, at flest menneskesmuglere af illegale migranter overraskende nok er borgere fra Ukraine. Det bekræftede politiet for avisen Echo24, og det bekræfter også Indenrigsministeriets materialer. Ifølge politiet var langt de fleste tilbageholdte migranter, som ikke havde tilladelse til at krydse den tjekkiske grænse sidste år, syrere, efterfulgt af tyrkere, afghanere, marokkanere og irakere.

I det seneste år stod Tjekkiet over for den største bølge af illegal migration siden 2015, hvor politiet tilbageholdt mere end seks gange så mange illegale migranter, hovedsageligt fra Mellemøsten. Ifølge politiets data, var de ansvarlige for smugling i det seneste år primært borgere i Ukraine, som har fri bevægelighed i EU på grund af krigen i Ukraine. Ifølge foreløbige data tilbageholdt politiet i alt 250 menneskehandlere fra forskellige lande.

“I perioden fra 1. januar til 13. december 2022 tilbageholdt Tjekkiets politi 250 personer mistænkt for at at organisere og lette ulovlig passage af statsgrænsen i overensstemmelse med straffelovens paragraf 340. De mest almindelige nationaliteter for smuglere var borgere fra Ukraine, Syrien, Georgien, Tyrkiet, Tjekkiet, Tyskland og Moldova,” sagde talsmanden for det udenlandske politi, kaptajn Josef Urban, som svar på et spørgsmål fra Echo24.

Ifølge det tjekkiske politi er der indledt straffesager mod alle menneskehandlere, og de risikerer ifølge loven op til flere års fængsel. Hvis menneskesmugleren gør det som en del af en organiseret gruppe og mod betaling, risikerer han en straf på to til otte år. De fleste retssager i disse tilfælde vil finde sted i en fremskyndet tilstand inden for tre dage. Men hvordan dommere og anklagere griber dem an, afhænger ifølge politiet af hver enkelt sag.

Samme praksis bekræftes også af Indenrigsministeriets Kriseinformationsteam (KRIT). “En væsentlig kommunikationsrisiko er repræsenteret ved, at de fleste smuglere er statsborgere i Ukraine, mens nogle af dem endda har opnået midlertidig beskyttelse i Tjekkiet. Det er derfor nødvendigt at understrege, at der vil blive anvendt en hård procedure over for menneskehandlere,” lyder det i rapporten med titlen “Øget transit af migranter gennem Tjekkiet”. ota

Share This