Ukraine og Rusland er enige om en langsigtet aftale om transit af gas

Illustrationsfoto: Ulrichulrich

Ukraine/Rusland: Efter flere måneders forhandlinger skal Rusland og Ukraine være blevet enige om en ny 10-rig aftale om transit af russisk gas via Ukraine. Den gamle aftale udløber her ved årsskiftet. Iflg. aftalen underskrevet af Ukrtransnafta CEO Mykola Gavrilenko og vicepræsident for Transneft Sergei Adronov vil de nugældende principper blive fastholdt i den nye aftale. Fra ukrainsk side lægges der vægt på at aftalen sikrer Ukraine stabile transitiindtægter, uanset anlæg af Northstream II og Southstream II.

Der vil fortsat være brug for russisk gas via Ukraine, på sigt mindst 20 mia. m3 om året. Ukraine selv ophørte med at købe  russisk gas i 2015, og får den via Slovakiet i form af “reverse” transit. Måske vil Ukraine igen importere russisk gas direkte. Det forudsætter dog at de russiske priser er koblet til de europæiske, udtaler Ukraines energiminister Oleksei Orzhel.

Aftalen kommer som en stor lettelse for EU, der har optrådt som mægler under forhandlingerne. En del europæiske lande er i overskuelig tid afhængige af import af russisk gas transporteret via Ukraine. Konkrete aftaler, fx om priserne på russisk gas til Europa stadig mangler dog stadigvæk at falde på plads. søren.riishøj

Share This