Ukraine behøver 29 mia. dollar ekstra udefra

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Ukraine mangler 29 mia. dollar i støtte udefra for at få budgettet for 2024 til at balancere. Det oplyser finansminister Serhly Marchenko. Det ukrainske parlament har vedtaget et statsbudget for 2024, der vil indebære et underskud svarerende til 20.6 pct. af landets nationalprodukt (BNP). Internationale partnere har bevilget store milliard beløb i støtte, men det rækker ikke.

Det er ingen hemmelighed, at “Ukraine trætheden” er voksende i vestlige lande, også i USA. EUs udenrigschef Josep Borell  udtalte under en kongres den  6. november afholdt sf Europæiske Socialister, at USAs støtte til Ukraine må formodes at falde. EU er derfor er tvunget til at forhøje støtten til Ukraine. 50 mia. euro er foreslået for de næste 4 år. Men øget økonomisk støtte til Ukraine støder på modstand i flere EU lande og i særlig grad i Ungarn og formentlig Slovakiet.  

For 2024 har Kommissionen foreslået 18 mia. i støtte, USA noget mindre, 12 mia. Men der mangler altså fortsat 29 mia. for at regnestykket går op. Alternativet er besparelser og/eller skatteforhøjelser, men de bliver svære, for ikke at sige umulige at gennemføre. Søren. Riishøj

Share This