Ukraine afviser give efter for ungarsk pres og fastholder sprogloven

En landsby i Transkarpatien Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/Ungarn: Ukraine vil ikke ændre sin skolelov fra 2017 for at indgå et kompromis med Ungarn, meddelte udenrigsminister Dmytro Kuleba fredag i en ukrainsk tv-session.

Ifølge Kuleba har Ukraine allerede foretaget ændringer af loven i henhold til anbefalingen fra Venedig-kommissionen, herunder forlænget overgangsperioden indtil 2023, men er ikke villig til at ændre de principper, der er fastsat i loven.

Ifølge ham havde Ungarn tidligere ikke officielle indvendinger mod, at ukrainske borgere med ungarsk statsborgerskab også burde kende det ukrainske sprog. Ministeren understregede, at han fortsat bestræber sig på at normalisere forholdet til Ungarn, der på grund af skoleloven blokerer Ukraines deltagelse i NATO-forhandlingerne.

Ifølge skoleloven skal børn i grundskolen primært undervises i ukrainsk fra femte klasse. Szijjártó reagerede på Facebook ved erklære, at Ungarn altid vil beskytte ungarere i Zakarpatien og deres ret til primært at lære ungarsk sprog. Indtil da vil Ungarn nedlægge veto mod Ukraines deltagelse i NATO. Han udtrykte dog også et håb om, at der ville blive fundet et gensidigt acceptabelt kompromis.

Share This