Tyskland: SPD vælger kanslerkandidat

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den siddende finansminister Olaf Scholz er blevet valgt som kanslerkandidat for SPD her godt et år før valget til Forbundsdagen.

Med valget af Scholz markerer SPD et ryk tilbage mod midten af tysk politik og dermed en kursændring i forhold til den venstredrejning, der har præget det socialdemokratiske parti siden valget af Esken og Walter-Borjans som partiledere.

Kursændringen ser ud til at have givet bonus for SPD. I to ud af de tre seneste meningsmålinger går partiet frem fra 14 til 18 procent og bytter hermed plads med De Grønne, som hidtil har været Tysklands næststørste parti.

SPD‘s bagland og ledelse har længe haft en rød-grøn-rød regering som mål. Det vil sige SPD, De Grønne og Die Linke. Konstellationen mangler dog godt 10 procent af stemmerne, hvis det skal blive en realitet. Scholz, som er finansminister og vicekansler i den nuværende GroKo-regering (CDU/CSU og SPD) er skeptisk, men ikke afvisende. Over for medier har han erklæret, at især Die Linke skal underlægge sig visse betingelser og bevise, at de reelt er regeringsduelige.

Det store spørgsmål er De Grønne, som før Corona-krisen lå side om side med CDU/CSU i meningsmålerne med 25 procent. Partiets leder Robert Habeck var sågar på tale som ny mulig tysk kansler. Siden er det gået ned ad bakke for De Grønne, som bogstavelig talt har været væk under Corona-krisen. Partiet står nu til 14-18 procent i meningsmålingerne.

Desuden har De Grønne åbenlyst erklæret, at man gerne vil i regering med det borgerlige CDU/CSU, en konstellation som havde et klart flertal for nogle måneder siden. Det flertal ser dog ud til at smuldre. CDU/CSU toppede med 40 procent i starten af Corona-krisen, men er nu nede på 36 procent. Og med De Grønnes dalende tilslutning kræver det måske et parti mere for en regeringsdannelse, hvis tendensen fortsætter.

Her kommer FDP så ind i billedet. Tidligere har partiet været på tale til en såkaldt Jamaica-koalition sammen med CDU/CSU og De Grønne, men nu er partiet åbent for et nyt alternativ i form af et samarbejde med SPD og De Grønne. En såkaldt Ampel-konstellation (Rød-gul-grøn), som nok også ville være et mere spiseligt alternativ til en rød-grøn-rød regering for mange af SPD-kernevælgerne, som partiet skal vinde tilbage, hvis man skal gøre sig håb om Scholz som kommende kansler. Der er dog lige det problem, at FDP konstant flirter med spærregrænsen på 5 procent og dermed er i fare for at ryge helt ud af Forbundsdagen.

En anden afgørende faktor for SPD og Scholz‘ chancer bliver CDU/CSU‘s valg af kanslerkandidat, som bliver afgjort i november. Bayerns bombastiske bulderbasse Markus Söder er lige nu favorit, og hvis han vinder, vil det betyde et ryk til højre for CDU/CSU i forhold til Merkels kurs. Den kølige og lidt farveløse teknokrat Scholz er Söders diametrale modsætning, men han kan muligvis trække flere midtervælgere tilbage til SPD, hvis han kan fastholde kursen og afværge en rød-grøn-rød regering. Endelig er Scholz hjemmehørende i SPD-højborgen Hamburg, og det kan komme til at spille ind i  forhold til Söder og det overvejende katolske Bayern. Der er således lagt op til et opgør mellem nord og syd, hvor vælgernes gunst i store delstater som Nordrhein-Westfalen og Niedersachsen kan gå hen og blive afgørende.

Uanset hvad er der lagt op til et drama af dimensioner, når tyskerne går til valg næste år. Efter fire valgperioder og 16 år med Angela Merkel som forbundskansler er der opstået et tomrum i tysk politik, hvor alt er i spil, og hvor alt kan ske.

Du kan med fordel læse med her hos Mr. East, hvor vi indgående vil dække udviklingen i tysk politik frem mod valget til Forbundsdagen i efteråret 2021.

   

Share This