Tyskland: Politikere fra Die Linke vil tage Nord Stream 2 i brug for at løse gaskrisen

Die Linkes valgplakat Foto- PantheraLeo1359531

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Oskar Lafontaine, som er tidligere leder af Die Linke, foreslår, at Nord Stream 2 bliver åbnet. Det samme mener hans hustru Sahra Wagenknecht, som er en højlydt kritiker af sanktionerne mod Rusland. Begge tilhører den klassiske pro-russiske fløj af partiet Die Linke. 

Senest har Klaus Ernst fra samme parti meldt sig i koret og givet Lafontaine ret. Han er formand for energi- og klimaudvalget i Forbundsdagen. Til flere tyske medier har han udtalt, at Tyskland blot skyder sig selv i foden ved at holde fast i sanktionerne, alt imens Putin og Rusland blot har øget indtjeningen i kraft af de stærkt stigende energipriser. Som følge heraf har Rusland haft et stort overskud på handelsbalancen i første halvdel af 2022, hvilket bidrager til finansieringen af krigen i Ukraine. 

Derfor mener han, at man lige så godt kan bide i det sure æble og åbne Nord Stream 2. Tyskland er i forvejen afhængig af gas fra Rusland og får normalt leverancer via Nord Stream 1.

Som vi tidligere har beskrevet, er det uvist, om gassen igen vil flyde via Nord Stream 1, som bliver midlertidigt lukket på grund af vedligehold 10. juli. Desuden er det uvist, om turbinerne overhovedet kommer retur fra Canada.

Den tidligere Siemens-chef Joe Kaeser undrer sig over det politiske spil vedrørende turbinerne. Teoretisk kunne man ifølge Berliner Zeitung flytte turbinerne fra Nord Stream 2 i stedet for at vente på Canada. Men hverken Siemens eller Gazprom vil bekræfte eller afkræfte, om det er muligt.

For 14 dage siden meddelte Gazproms chef Alexei Miller, at man er rede til at levere gas via Nord Stream 2. Det tolker Berliner Zeitung derhen, at Putin ville godkende leverancerne, men sikkert ville stille særlige betingelser til gavn for Rusland.  

En ibrugtagning af Nord Stream 2 vil være et pinligt skridt for Tysklands politiske elite, som i så fald ville skulle give efter for Putin. Spørgsmålet er så, hvad vælgerne vil sige på længere sigt, når og hvis den barske virkelighed melder sig. Tyske forbrugere kan se frem til en firedobling af priserne på varme,  sådan som situationen tegner sig nu. 

Joe Kaeser har imidlertid anbefalet den tyske regering et taktisk trick. Det går ud på at handle her og nu og få lagrene fyldt via Nord Stream 2 uden for meget ståhej. Når det så er sket, kan man lukke gasledningen igen.

Share This